Tolazzijeva štirna

Uradna oznaka: Logatec - Tollazzijeva štirna
Sinonimi: Čevski vodnjak, vodnjak na Čevici
Vodnjak v središču Logatca iz leta 1883, ki vsako leto 24. junija gosti etnološko glasbeno prireditev.

Opis

Tollazzijeva štirna na Čevici v Logatcu stoji tik pod cerkvijo sv. Jožefa. Zgrajena je bila leta 1883 (vodovod so v Logatcu napeljali leta 1897) po naročilu vaškega trgovca Tomaža Tolazzija, ki je dal začetnici svojega imena in priimka vklesati v kamnit del vodnjaka, ki je vzidan v opečnato grajen kvader. Kamnita plošča z njegovim imenom, priimkom in letnico je tudi v notranjščini vodnjaka, v katerega stopimo skozi kovinska vrata na zadnji strani. Odprta lopa sloni na osmih okroglih opečnih stebričkih in je pokrita s stožčasto oblikovano streho, v notranjosti je vidna lesena strešna konstrukcija. Vodnjak ima vodno črpalko, speljano do podzemne vodne žile. Leta 2009 je bil obnovljen s finančno pomočjo Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda. Vsako leto na kresni večer (24. junij) gosti etnološko glasbeno prireditev Večer pri vodnjaku.

Strokovne reference in viri

• Gutnik, R. 2009: Dobrodošli v Logatcu. Logatec – stičišče naravnega in kulturnega bogastva. Logatec. [COBISS-ID 243018752]

Predlagamo, da se Tolazzijeva štirna uvrsti tudi med tehnično dediščino.

Predlog citata

Kermavnar, S. 2010: Tolazzijeva štirna. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/246-tolazzijeva-stirna.