Bakrorez s kirnjico iz Blochovega Splošnega prirodopisa rib

Sinonimi: Tabla 315 Blochovega Splošnega prirodopisa rib
Bakrorez s kirnjico, katerega vrezovanje v bakreno ploščo je plačal baron Žiga Zois (1747–1819) iz Ljubljane, je tabla 315 publikacije Splošni prirodopis rib (Berlin, 1782–1795) berlinskega zdravnika in naravoslovca Marcusa Elieserja Blocha.

Opis

Marcus Elieser Bloch (1723–1799) je bil berlinski zdravnik judovskega rodu, ki je vrsto let zbiral preparate rib. Na podlagi zbirke okrog 1400 primerkov z vsega sveta je pripravil obsežno publikacijo z naslovom Splošni prirodopis rib (Allgemeine Naturgeschichte der Fische), ki je izhajala v Berlinu od leta 1782 do 1795. Prvi trije od skupno 12 delov nosijo naslov Gospodarski prirodopis rib Nemčije (Oeconomische Naturgeschichte der Fische Deutschlands), drugih devet pa Prirodopis inozemskih rib (Naturgeschichte der ausländischen Fische). Besedilo je ilustrirano s skupno 432 barvanimi bakrorezi. Izdaji v nemščini je z nekajletnim zamikom sledila še francoska. Gre za najlepši in najpomembnejši publikaciji o sladkovodnih in morskih ribah 18. stoletja. Ko je Blochu med izdajanjem zmanjkalo denarja, je za finančno pomoč zaprosil nekatere premožne nemške osebe in ustanove. Mecenom, med katerimi je bil tudi baron Žiga Zois iz Ljubljane, se je oddolžil z navedbo njihovega imena na enem ali več bakrorezih. Zois je naveden na tabli 315 (CCCXV) samo z začetnicami naslova, imena in priimka: »Gestochen auf Kosten von B. S. Z. in Laibach« (Vrezano na stroške b[arona] S[igmunda] Z[oisa] v Ljubljani).

Bloch je bil soustanovitelj leta 1773 v Berlinu ustanovljenega Društva prijateljev naravoslovja (Gesellschaft naturforschender Freunde), katerega član je leta 1782 postal tudi ljubljanski trgovec, podjetnik, naravoslovec, zbiralec in mecen Žiga Zois. Ko je tega leta začela izhajati nemška izdaja Blochovega Splošnega prirodopisa rib, se je nanjo naročil. Njegov izvod je zdaj v NUK v Ljubljani (sig. 10610 in 10611), vendar so zvezki z bakrorezi že nekaj časa založeni.

Tabla 315, katere vrezovanje je plačal Žiga Zois, predstavlja kirnjico (Anthias anthias, pri Blochu Anthias sacer), eno najlepših sredozemskih rib rdeče barve s srpasto repno in zelo dolgima trebušnima plavutma. V severnem Jadranu je ni, v Dalmaciji pa jo najdemo ob navpičnih stenah v globinah med 30 in 100 m.

Po en primerek Blochovega bakroreza s kirnjico imajo Biblioteka SAZU (v zapuščini rodbine Zois), Narodna galerija in Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije. Slednjega je Žiga Zois poklonil prijatelju baronu Jožefu Kalasancu Erbergu iz Dola pri Ljubljani, ki je bil več let vzgojitelj cesarjeviča Ferdinanda na dunajskem dvoru, sicer pa pomemben zbiratelj (biblioteka, umetnine in botanični vrt). Nalepljen je na karton, ki ima na hrbtu listek, na katerega je Erberg napisal, da gre za sliko zelo redkega rdečega krapa, ujetega v reki Savi.

V zapuščini rodbine Zois v Biblioteki SAZU sta še dva bakroreza iz Blochove publikacije o ribah, tabla 262 z rumenorepim hlastačem (Ocyurus chrysurus, pri Blochu Sparus chrysurus, angl. yellowtail snapper) iz Atlantika in tabla 351 z morsko lastovico (Dactylopterus volitans, pri Blochu Trigla volitans), ki je v Jadranskem morju redka.

Mecen table 351 z morsko lastovico je bil Zoisov prijatelj Joseph Paul von Cobres (1737–pred 1825), bankir iz Augsburga in vitez malteškega reda, ki je imel pomemben naravoslovni kabinet in izjemno knjižnico z izrazitim poudarkom na naravoslovju. V letih 1781–1782 je v samozaložbi izdal dvodelni katalog naravoslovnih knjig te knjižnice Deliciae Cobresianae. V Zoisovem izvodu, ki se hrani v NUK (sig. I 83), je avtorjevo posvetilo ljubljanskemu baronu.

Avtor zapisa

Dragan Božič (Inštitut za arheologijo, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Božič, D. 2010: Bakrorez s kirnjico iz Blochovega Splošnega prirodopisa rib. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/331-bakrorez-s-kirnjico-iz-blochovega-splosnega-prirodopisa-rib.