Zbirka razglednic Divaške jame

Description

Divaško jamo je odkril leta 1884 Gregor Žiberna-Tentava. Pomembno vlogo pa je imel tudi Jakob Rešaver-Harambaša, s katerim sta skupaj raziskovala jamo. Leta 1885 je jama že gostila prve obiskovalce. Tentava je skrbel tudi za knjigo obiskovalcev, ki danes na žalost ni več ohranjena. V knjigi je pustil svoj pečat tudi princ Rudolf, po katerem je bila nekaj časa jama poimenovana. Tentava je bil vaški posebnež, ki je rad popil tudi kakšen kozarček vina. Vsekakor pa je bil izjemno pogumen, saj je raziskoval jame, v katere si marsikdo ne bi upal. O Tentavi obstajajo raznovrstne anekdote. Na prošnjo domačinov se je lotil reševanja moža, ki je skočil v brezno. Pogumen Tentava se je spustil v globoko brezno, vendar je prišel iz njega brez trupla. Domačinom je razložil, da mu je v jami hudič zabičal, da je le-ta njegov ter je vzel vrečo z možem. S to zgodbo je lahkoverne ljudi zelo prestrašil. Grešnega domačina si je pač prilastil hudič. Tentava je tako veselo odkorakal s prisluženimi cekini v gostilno in se prav dobro nasmejal človeški lahkovernosti. Nadimek Tentava je Gregor dobil od ljudi, saj je pogosto koga pretental.

Citation suggestion

Šavc, U. 2009: Zbirka razglednic Divaške jame. DEDI - Digital Encyclopedia of Natural and Cultural Heritage of Slovenia, http://www.dedi.si/dediscina/5-zbirka-razglednic-divaske-jame.