Samostan Velesovo

Uradna oznaka: Adergas - Samostan Velesovo
Avtor: Gregor Maček (samostan), Candido Zulliani (cerkev)
Visokobaročni nekdanji samostanski kompleks s cerkvijo po ljubljanskih vzorih.

Opis

Visokobaročni nekdanji samostan dominikank s cerkvijo leži ob severnem robu naselja Adergas na Gorenjskem. Leta 1238 ustanovljeni in v turškem napadu 1471 zelo poškodovan samostan so začeli postavljati na novo leta 1732 pod vodstvom ljubljanskega stavbenika Gregorja Mačka, do njegove smrti je bil dokončan le vzhodni del, cerkev so začeli graditi leta 1766 po načrtu tržaškega arhitekta Candida Zullianija, zahodni del samostana so nameravali postaviti po dograditvi cerkve, vendar se to ni zgodilo. Cerkev naj bi torej stala med preprosto členjenima samostanskima kriloma in poudarjala osrednjo os kompleksa. Cerkveno pročelje z vključenim zvonikom, členjeno s štirimi kolosalnimi pilastri in v sredini zaključeno s trikotnim čelom, se v oblikovanju naslanja na ljubljansko križevniško cerkev oziroma na ljubljanski rotovž; kot vzor za oblikovanje notranjščine, dvorane s stranskima kapelama in kvadratnim prezbiterijem, členjene s kolosalnimi pilastri in palladijanskim motivom, pa je služila ljubljanska uršulinska cerkev. Pomembna je tudi skupina oltarnih podob, ki jih je v letih 1773-75 izdelal avstrijski slikar Johann Martin Kremser-Schmidt.

Strokovne reference in viri

• Prelovšek, D. 1986: Ljubljanski baročni arhitekt Candido Zulliani in njegov čas. Razprave, 15, 69-134. Ljubljana. [COBISS-ID 8088109]
  • Sapač, I. (ur.) 2007: Arhitektura 18. stoletja na Slovenskem: obdobje zrelega baroka. Ljubljana. [COBISS-ID 232275456]
  • Šumi, N. 1961: Ljubljanska baročna arhitektura. Ljubljana. [COBISS-ID 1775232]

Predlog citata

Vidrih, R. 2010: Samostan Velesovo. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/76-samostan-velesovo.