Slikovito in zgodovinsko potovanje po Istri in Dalmaciji

Official label: Voyage pittoresque et historique de l'Istrie et de la Dalmatie
Author: Joseph Lavallée
Utrinki s potovanja po Istri in Dalmaciji Louisa Françoisa Cassasa

Description

Francoski vsestranski umetnik Louis François Cassas (1756–1827) je leta 1782 potoval po obali Istre in Dalmacije. Številne utrinke iz potovanj je za vedno zabeležil tudi na papir. Leta 1802 so v knjigi izšle poleg istrskih in dalmatinskih znamenitosti tudi vedute Škocjanskih jam, Predjamskega gradu ter Pirana, kar kaže, da so bile te znamenitosti že takrat občudovane. Akvareli Cassasa, ki so služili kot predloge bakrorezcem, so danes v Londonu, in sicer v Victoria & Albert Museum. Tekst v knjigi, ki ga je zapisal Joseph Lavallée, temelji na dnevniku iz potovanj Louisa Françoisa Cassasa.

Citation suggestion

Šavc, U. 2010: Slikovito in zgodovinsko potovanje po Istri in Dalmaciji. DEDI - Digital Encyclopedia of Natural and Cultural Heritage of Slovenia, http://www.dedi.si/dediscina/180-slikovito-in-zgodovinsko-potovanje-po-istri-in-dalmaciji.