Speleologija: poti in namen raziskovanja podzemnih prostorov

Uradna oznaka: Höhlenkunde: Wege und Zweck der Erforschung unterirdischer Räume: mit 155 Textillustrationen, 3 Karten und 3 Plänen
Avtor: Kraus Franz
Knjiga o najnovejših speleoloških dognanjih ob koncu 19. stoletja

Opis

Avstrijski pionir raziskovanja jam Franz Kraus je leta 1894 izdal obširno knjigo o speleologiji. V prvem in drugem poglavju knjige nas Kraus seznani s starejšo in moderno literaturo s področja speleologije. Kot prvega avtorja je omenil Janeza Vajkarda Valvasorja in najstarejše delo, ki se ukvarja tudi s to tematiko Slavo vojvodine Kranjske. V knjigi Kraus obravnava poleg vrst jam tudi zgodovino raziskovanja, arheološke najdbe, nastajanje jam, opremo itd. Pomemben del je posvečen raziskovanju Škocjanskih, Postojnske ter še nekaterih jam iz našega ozemlja. Tekst je dopolnjen s 155 ilustracijami, 3 načrti in 3 zemljevidi.

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Speleologija: poti in namen raziskovanja podzemnih prostorov. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/218-speleologija-poti-in-namen-raziskovanja-podzemnih-prostorov.