Fran Levstik – slikovno gradivo

Razno slikovno gradivo v povezavi s Franom Levstikom

Description

Na razglednicah Velikih Lašč najpogosteje zasledimo cerkev Marijinega rojstva. Z gradnjo nove cerkve so začeli leta 1856, saj je bila stara premajhna. Triladijska cerkev je zgrajena v novoromanskem slogu z dvema osemintrideset metrov visokima zvonikoma. Leta 1899 so v Velikih Laščah pred cerkvijo postavili spomenik Franu Levstiku, ki ga je naredil domačin Franc Jontez. Valentin Vodnik in Fran Levstik sta namreč leta 1899 kot prva Slovenca dobila spomeniški kip. Kip posvečen Levstiku je oblikovno manj zahteven, saj se Jontez ni ukvarjal s figuro, ampak je naredil obelisk. Leta 1931, ob 100-letnici Levstikovega rojstva, so na obelisk dodali medaljon z njegovim portretom iz profila, ki je delo kiparja Svitoslava Peruzzija. Istega leta je izšla z motivom Peruzzijevega medaljona razglednica. 26. julija leta 1931 je potekala pred Levstikovo rojstno hišo tudi proslava. Rojstna hiša danes ni več ohranjena. Na sedanji hiši je spominska plošča ter Levstikov portret.