S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Vila Rafut

Uradna oznaka: Nova Gorica – Rafutski park z vilo
Sinonimi: Laščakova vila, Vila Moresca
Avtor: Anton Laščak
Vila z razglednim stolpom v neoislamskem slogu sredi botaničnega parka.

Opis

Vila Rafut stoji na pobočju Kostanjevice, vzpetine med Rožno Dolino in Novo Gorico. Tik ob Konstavnjeviški cesti stoji vstopni objekt. Od vstopnega objekta do vile je skozi botanični vrt speljana zavita pot.

Arhitekt vile in parka je Anton Laščak (1856-1946) iz Gorice, ki je veliko delal v Aleksandriji in Kairu, kjer je prišel v stik z orientalsko arhitekturo in verjetno dobil navdih za vilo Rafut.

Zgradbi sta posebni zaradi arhitekturnih značilnosti in njune zanimive zgodovine, z gradbeniškega vidika pa izrazitih tehnoloških posebnosti v primerjavi z ostalim slovenskim gradbenim fondom iz tega obdobja ni. Zaradi visokega standarda objektov so dimenzije oz. razpetine v notranjih prostorih večje kot običajno.

Vila in vhodni objekt sta zidani zgradbi iz opečnatih zidakov normalnega formata s klasično zidarsko zvezo, le vilin vhodni portal je zgrajen iz betonskih zidakov. Zidovje je nearmirano (navadno) z vodoravnimi potresnimi zidnimi vezmi. V objektih lahko zasledimo kar tri tehnologije stropnih konstrukcij – armiranobetonske stropne plošče, lesene stropove in sovprežne stropove, ki so sestavljeni iz betonske plošče na valjanih jeklenih nosilcih.

Razgledni stolp, ki je del vile, je v celoti zidan, etažni podesti pa so iz betonskih plošč. Višina stolpa je več kot 26 m, kar je glede na tehnologijo nosilne konstrukcije in seizmičnost področja veliko. Streha stolpa je armiranobetonska kupola z zunanjim premerom približno tri metre.

Glede na burno zgodovino objektov in dejstva, da sta preživela potrese v Furlaniji in Posočju, ki so se zgodili v letih 1976, 1988 in 2004, je stanje objektov slabo, njuna potresna ranljivost pa velika, zato je v projektu prenove predvideno temeljito ojačanje nosilne konstrukcije.

Strokovne reference in viri

Opombe

Opisana je le vila. Botanični vrt, v katerem je vila, je tudi del dediščine.

Avtor zapisa

Matija Gams (Zavod za gradbeništvo Slovenije), Miha Tomaževič (Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Predlog citata

Gams, M.; Tomaževič, M. 2010: Vila Rafut. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/286-vila-rafut.

Komentarji

5eeee6d1131a15d034b383596f3dfb0d?s=32&r=pg&d=mm
18. avgust 2011, 17:09

pozdravljeni

kot domačin in velik patrijot bi vas opomnil,da vila RAFUT stoji na pobočju Kostanjevice in med krajem PRISTAVA (bivši RAFUT) in Novo Gorico,ne pa Rožno Dolino.
za informacijo vam povem , da vila se je začela graditi leta 1909 do 1914,v obeh vojnah je bila delno porušena in tudi obakrat obnovljena sicer delno tudi malenkostno spremenjena.Zanimivo pa je,da arhitekt ni nikoli bival v vili (Lasciac)Rafut.zelo bi me veselilo,da bi popravili tekst o točnem nahajanju in po vaši volji lahko dodali to informacijo.

l.p KOMEL FABIO

p.s.žalostno je,da imamo tako kulturno dediščino in je ne znamo spoštovati kaj pa sploh vzdrževati.

300206f89ac8ec21612a1491b86509f0?s=32&r=pg&d=mm
29. maj 2014, 22:07

Živ.

Kot še en domačin bi rad izpostavil še eno manj lepo vest. Do konca 90-ih let se je v vili nahajal Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica.
Kot objekt je bila vila sredi botaničnega vrta s prefinjeno arhitekturo seveda neprimerna za Zavod. Zapuščina tega nesmisla je še dodatno iznakažena zunanjost vile. Mislim, monitrali so rolete etc... Žalostno.

Drugače pa se vila dviga nad krasnim botaničnim parkom, kjer še danes rasejo azijske in afriške rastline. No nebrzdanje neavtohtohnih vrst je pripeljalo do tega, da je že v območju 1 km okoli vile naseljen divji bambus, ki ga je zelo težko izkoreniniti. Je pa obisk parka še vedno lepa izkušnja!

Komentiraj