S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Jez in mlinščica v Iški

Uradna oznaka: Iška - Jez in mlinščica potoka Iška
Jez in mlinščica ob reki Iški sta ostanek nekoč obsežnega sistema mlinov in žag ob reki Iški in njenih pritokih.

Opis

V preteklosti je bila reka Iška pomemben vir vodne energije. Na 29 km dolgi poti od izvira na obrobju Bloške planote do izliva v Ljubljanico premaga višinsko razliko 492 m, pri čemer v svojem porečju zbere velike količine vode. Med izviri Iške in Iško vasjo je bilo ob reki in njenih pritokih več kot 50 vodnih žag in mlinov, med katerimi so številni stali že v drugi polovici 18. stoletja. Le redki pa so obratovali tudi še po 2. svetovni vojni, ko sta prevladala mletje žita in žaganje hlodovine na električni pogon.

Jez in mlinščica v naselju Iška sta ena redkih ostankov nekoč zelo živahnih mlinarstva in žagarstva na tem območju. Zaradi potreb po uravnavanju količine vode in njenega enakomernega pretoka mlini in žage niso stali ob Iški, pač pa ob mlinščicah (mlinskih potokih, rakah) – vzdolž glavne struge ročno izkopanih kanalih. Mlinščica v Iški je speljana iz rečne struge pri jezu, od koder so vodo v ustrezni količini usmerjali proti nižje ležeči vodni žagi. Odvečno vodo ob visokem vodostaju je bilo z zapornico mogoče usmeriti nazaj v glavno strugo, ob nizkem vodostaju pa iz nje vso razpoložljivo vodo usmeriti v kanal.

Ohranjeni so leseni jez, mestoma ojačan z železnimi elementi, zapornice in vodno korito mlinščice, ki so bili zgrajeni sredi 19. stoletja. Leta 2004 je bil jez poškodovan, vendar so ga pozneje obnovili. Mlinščica se izliva nazaj v Iško okrog dvesto metrov pod tako imenovano Benkotovo žago, edino ohranjeno in delujočo žago na Iški.

Strokovne reference in viri

  • Albert Struna 1971: Staro mlinarstvo, drugod in pri nas. Ljubljana.
  • Anton Melik 1953: Mlini na Slovenskem. Geografski vestnik 25, 3–26. Ljubljana.
  • Kočar, T. 2001: Iška, Iški vintgar. Ljubljana.
  • Uradni list Republike Slovenije 2008: Odlok o razglasitvi žage domačije Iška 14 ter jezu in mlinščice potoka Iška za kulturni spomenik lokalnega pomena. Ljubljana.

Opombe

Opis je nastal v sklopu EU projekta 2Bparks http://www.2bparks.org/

Avtor zapisa

Jernej Tiran (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Tiran, J. 2012: Jez in mlinščica v Iški. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/468-jez-in-mlinscica-v-iski.