Zbirka portretov Primoža Trubarja

Portreti Primoža Trubarja od leta 1561 naprej

Opis

Prvi znani portret Primoža Trubarja je bakrorez domnevnega avtorja Jorgerja Blasgerja iz leta 1561. Trubarjev najbolj znan portret, ki je hkrati najpogostejši navdih za kasnejše, je lesorez Jacoba Lederleina, na katerem je upodobljen v 71. letu starosti (PRIMUS –TRVBERVS – CARNIOLANVS – ANNO AETATIS – LXXI). Doprsna Trubarjeva podoba je v medaljonu, ki je okrašen z volutami ter sadjem. Nad portretom zasledimo letnico 1578, leto upodobitve. Na volutah v spodnjem delu portreta monogram IL razkriva avtorja lesoreza Jacoba Lederleina. Monogram IC pa verjetno pripada Jacobu Zuberleinu. Lederlein je Trubarja upodobil s knjigo v roki, kar kaže na bistven pomen Trubarjevega udejstvovanja. Portret je bil prvič natisnjen v Trubarjevem prevodu Ta celiga noviga testamenta leta 1582. V Hišni postili iz leta 1595 ga zasledimo vključno s Trubarjevimi znamenitimi besedami (Jest sim enu dobru voiskovanje voiskoval, …) v ornamentalnem pravokotnem okvirju. Številna umetniška dela so nastala tudi ob 400. in 500. obletnici Trubarjevega rojstva. Leta 1907 je iz brona naredil doprsni kip Trubarja Svetoslav Peruzzi. V Ljubljani pa so postavili leta 1910 spomenik, ki je delo kiparja Franca Bernekerja. Upodobil je celopostavnega Trubarja, ki stoji pred pridigarskim pultom s knjigo v roki. Pozornost je osredotočil na dve točki, in sicer na Trubarjev izraz obraza ter na desnico s knjigo. Trubarjev krepak prijem knjige nakazuje bistvo atributa. Primož Trubar se je pojavil še v opusih številnih umetnikov (Saša Šantel, Matej Sternen, Ivan Grohar, Miha Maleš, Hinko Smrekar, Avgust Černigoj, Elko Justin, Božidar Jakac, Boštjan Plesničar itd. ).

Strokovne reference in viri

• Glavan, M. 1995: Trubarjeva hišna postila: ob 400. obletnici izida zadnje slovenske protestantske knjige. Ljubljana. [COBISS-ID 53542144]
  • Gostiša, L. 1970: Lesorez na Slovenskem. Slovenj Gradec. [COBISS-ID 6763525]

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Zbirka portretov Primoža Trubarja. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/84-zbirka-portretov-primoza-trubarja.