Jezero pod Vršacem

Uradna oznaka: Jezero pod Vršacem
Sinonimi: Prvo Triglavsko jezero, Jezero v Podstenju
Jezero pod Vršacem je prvo v nizu Triglavskih jezer in edino, čigar vode odtekajo proti Soči.

Opis

Prvo, a ne najvišje ležeče v nizu Triglavskih jezer, je nastalo ob južnem vznožju Zadnjiškega ali Vodnikovega Vršaca (2194 m). Jezero na nadmorski višini 1993 m je dolgo 90 m, široko 60 m in globoko do 7 m. Hidrološko je ločeno od preostalih Triglavskih jezer, saj njegove vode ne odtekajo po Dolini Triglavskih jezer, ampak v Zadnjiški dol, proti Soči. Jezero se izpod snežnega pokrova pogosto pokaže šele v poznem poletju. Ledene plošče na vodni gladini v avgustu niso nobena redkost, saj čez zimo snežni plazovi jezersko kotanjo dobro zalagajo s snegom. Jezero zasipavajo tudi melišča izpod Vršaca, nasprotni, južni breg pa sestavljajo apnenčasti lašti. Okolica jezera je skoraj v celoti brez rastlinja. Jezero ima stalen dotok iz dveh potočkov, ki ob dolgotrajni suši presahneta. Podzemni odtok skozi skalne razpoke je na vzhodni strani jezera. V smeri proti sedlu Prehodavci je tik pod tamkajšnjo planinsko kočo še manjše vodno telo, imenovano Mlaka v Laštah. Ta poleti pogosto presahne.

Strokovne reference in viri

• Brancelj, A. 2002: Visokogorska jezera v vzhodnem delu Julijskih Alp. Ljubljana. [COBISS-ID 119497728]
  • Fabjan, I. (ur.) 1985: Triglavski narodni park – vodnik. Bled. [COBISS-ID 8408327]
  • Skoberne, P. 1988: Sto naravnih znamenitosti Slovenije. Ljubljana. [COBISS-ID 7016448]
  • Skoberne, P. 1993: Triglavski narodni park. Sprehodi v naravo. Ljubljana. [COBISS-ID 34612224]

Avtor zapisa

Bojan Erhartič (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Erhartič, B. 2010: Jezero pod Vršacem. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/15-jezero-pod-vrsacem.