Jezero v Ledvicah

Uradna oznaka: Veliko jezero
Sinonimi: Četrto Triglavsko jezero, Veliko jezero, Jezero v Ledvici, Ledvica, Ledvička, Veliko črno jezero
Jezero v Ledvicah je največje in najgloblje jezero v Dolini Triglavskih jezer.

Opis

Največje jezero v Dolini Triglavskih jezer leži na nadmorski višini 1830 m, na območju, imenovanem v Ledvicah. Dolgo je 320 m, široko 120 m in globoko 15 m. Kljub ledvičasti obliki naj bi se imenovalo po slikoviti skalni škrapljasti grbini na severozahodni strani jezera, imenovani Ledvica. Zelo verjetno je namreč, da so pastirji lepo razvite kraške pojave v okolici, nekoliko razbrazdane lašte, škraplje in žlebiče, imenovali ledvice in s tem dali predelu ledinsko ime. Ledeniško obrušena skalna grbina, ki moli v jezero, je gola, višje proti Lepemu Špičju pa prevladujejo skalne police z nesklenjenim travniškim rastlinjem. Na nasprotni, vzhodni strani, kjer poteka transverzalna planinska pot, se pod Zelnarico proti jezeru spuščajo obsežna melišča, ki jezero postopoma zasipavajo. V meliščih so dobro vidne hudourniške struge, po katerih občasno teče voda v jezero. Južni del brega je peščen in kaže na ustaljenost vodne gladine. Tu sega rastlinstvo do brega. Okoli jezera rastejo posamezni macesni, ki mestoma sestavljajo manjše sestoje. Stalnega površinskega pritoka jezero nima, pač pa ima zelo močan podvodni dotok na severni strani. Občasen površinski dotok je še s pobočij na zahodni strani jezera. Odtok je ob nizkem vodostaju skozi grušč na južni strani jezera. Nekaj metrov višje je tudi z gruščem in vejevjem povsem zasut ponor. Skozenj odteka voda le ob izjemno visokih vodah. Jezero v Ledvicah je eno redkih jezer, kjer je vpliv človeka še vedno zanemarljiv. S sledilnimi poskusi je bila ugotovljena neposredna povezava med Jezerom v Ledvicah in izvirom Močivcem nad Dvojnim jezerom. Sledilo je za razdaljo dobra dva kilometra (zračne črte) potrebovalo 4 dni. Voda se v Ledvički zelo hitro menja, ob močnejših deževjih v samo dveh dneh, kar pomeni okrog 60.000 m3 na dan! Z barvanjem je bila dokazana tudi povezava med Jezerom v Ledvicah ter izvirom Savica, medtem ko Jezero v Ledvicah in Črno jezero med seboj nista povezana.

Strokovne reference in viri

• Brancelj, A. (ur.) 2002: Visokogorska jezera v vzhodnem delu Julijskih Alp. Ljubljana. [COBISS-ID 119497728]
  • Fabjan, I. (ur.) 1985: Triglavski narodni park – vodnik. Bled. [COBISS-ID 8408327]
  • Skoberne, P. 1988: Sto naravnih znamenitosti Slovenije. Ljubljana. [COBISS-ID 7016448]
  • Skoberne, P. 1993: Triglavski narodni park. Ljubljana. [COBISS-ID 34612224]

Avtor zapisa

Bojan Erhartič (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Erhartič, B. 2010: Jezero v Ledvicah. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/18-jezero-v-ledvicah.