Površinsko nahajališče boksita v Hrastu pri Vinici

Official label: Hrast pri Vinici – nahajališče boksita
Dve različno veliki površinski nahajališči boksita blizu Hrasta pri Vinici.

Description

Nahajališče boksita leži približno 400 m severno od vasi Hrast pri Vinici in dobre 3 km jugovzhodno od Vinice, na nadmorski višini okoli 200 m.

Zgodba o aluminijevi rudi in njenem poimenovanju v boksit seže v leto 1821, ko so v Les Baux pri Arlesu v južni Franciji odkrili njena bogata nahajališča. Francoski mineralog P. Bertie ji je dal ime »bauxite«, kar po slovensko izgovorimo boksit. Ime se je uveljavilo za aluminijevo rudo, ki vsebuje različne aluminijeve minerale.

V naših krajih so aluminijevo rudo začeli kopati leta 1868 v okolici Bohinja, nemško Wochein, kjer pa so jo imenovali »wocheinit«. Nahajališča boksita v svetu niso redka, prav tako jih v večjih in manjših kraških žepih najdemo v Sloveniji povsod tam, kjer poteka intenzivno preperevanje karbonatnih kamnin. Tudi nahajališče boksita med Črnomljem in Vinico je posledica kemičnega preperevanja karbonatnih kamnin in kopičenja netopnega ostanka v kraškem paleoreliefu zgornjekrednih apnencev. Pri kraju Hrast pri Vinici sta dve nahajališči – manjše, ki vsebuje siromašno rudo, in večje, s kakovostnejšo boksitno rudo, primerno za proizvodnjo aluminija.

Ločimo več različkov boksitov, od rjavkasto rdečih, ki prevladujejo, do svetlo rdečih, rumenkastih in svetlo modrikastih v podrejenih količinah. Aluminijeva ruda predstavlja združbo mikrokristalnih aluminijevih mineralov, ki jim zaradi heterogene sestave ni mogoče pripisati enotne formule, prav tako niha njena trdota, in sicer od 1 do 3. Boksit je glavna aluminijeva ruda za proizvodnjo aluminija, polizdelek glinico – Al2O3 pa uporabljajo kot surovino za izdelavo brusnih sredstev, kot dodatek v steklarstvu, papirni industriji in v kozmetični ter farmacevtski industriji.