S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Kamnitnik – nahajališče škofjeloškega konglomerata

Uradna oznaka: Kamnitnik – nahajališče škofjeloškega konglomerata
Škofjeloški konglomerat je sedimentna kamnina oligocenske starosti. Konglomeratna skladovnica je razgaljena na vzhodnem robu in za vrhom opuščenega kamnoloma Kamnitnik.

Opis

Kamnitnik leži v osrednjem delu Škofje Loke na nadmorski višini okoli 386 m.

Konglomerat je klastična sedimentna kamnina, zgrajena iz zaobljenih klastov ali prodnikov, na katere so pri preperevanju in eroziji razpadle starejše kamnine. Na dolgi poti od mesta nastanka pa do mesta odložitve so se delci kamnin kotalili, med seboj trkali, brusili in postajali čedalje manjši. Po odložitvi so se v procesu diageneze prodniki s cementom povezali v trdno kamnino imenovano konglomerat. Ime izvira iz latinske besede conglomerare in pomeni nakopičiti.

Konglomeratna stena v Kamnitniku je v spodnjem delu iz srednje do debelozrnatega konglomerata. Navzgor se pojavljajo pole drobnozrnate kamnine, ki po svoji opečnato rdeči barvi močno izstopa med konglomeratnimi skladi, kakor tudi leče opečnato rdečega, sivkastega, svetlo rjavega brečastega materiala s posameznimi večjimi prodniki. Po sestavi so prodniki iz temno sivega apnenčevega oolita in psevdoolita, kakor tudi sivega, včasih značilno lisastega apnenca, svetlo sivega drobnozrnatega bituminoznega dolomita ter redkih prodnikov rdečkasto rjave barve. Debelina vidnega profila konglomeratne stene znaša okoli 8 m.

Konglomerat ima dobre obdelovalne in obstojnostne karakteristike, predvsem pa je prepoznaven po svoji dekorativni vrednosti. Vgrajen je v številne domove v Škofji Loki kakor tudi v njeni bližnji in daljni okolici.

Strokovne reference in viri

Avtor zapisa

Janko Čretnik (Zavod za gradbeništvo Slovenije), Mateja Golež (Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Predlog citata

Čretnik, J.; Golež, M. 2010: Kamnitnik – nahajališče škofjeloškega konglomerata. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/389-kamnitnik-nahajalisce-skofjeloskega-konglomerata.