Slikovito in zgodovinsko potovanje po Istri in Dalmaciji

Uradna oznaka: Voyage pittoresque et historique de l'Istrie et de la Dalmatie
Avtor: Joseph Lavallée
Utrinki s potovanja po Istri in Dalmaciji Louisa Françoisa Cassasa

Opis

Francoski vsestranski umetnik Louis François Cassas (1756–1827) je leta 1782 potoval po obali Istre in Dalmacije. Številne utrinke iz potovanj je za vedno zabeležil tudi na papir. Leta 1802 so v knjigi izšle poleg istrskih in dalmatinskih znamenitosti tudi vedute Škocjanskih jam, Predjamskega gradu ter Pirana, kar kaže, da so bile te znamenitosti že takrat občudovane. Akvareli Cassasa, ki so služili kot predloge bakrorezcem, so danes v Londonu, in sicer v Victoria & Albert Museum. Tekst v knjigi, ki ga je zapisal Joseph Lavallée, temelji na dnevniku iz potovanj Louisa Françoisa Cassasa.

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Slikovito in zgodovinsko potovanje po Istri in Dalmaciji. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/180-slikovito-in-zgodovinsko-potovanje-po-istri-in-dalmaciji.