Topličica

Synonyms: Toplica
Termalni izvir ob Lahinji jugozahodno pod vasjo Šipek.

Description

Ob desnem bregu povirnega dela reke Lahinje, tik ob strugi, se pojavljajo številni manjši hipotermalni izviri s temperaturo vode 18–19°C. Topla voda se dviguje ob tektonsko pretrti coni, pot na plano pa si utira skozi plasti rečnih naplavin, kjer se v površinskih plasteh meša s hladnejšo vodo Lahinje in Nerajčice. Tik pod vasjo Šipek je najizdatnejši tovrstni izvir, ki so ga domačini poimenovali Topličica, njegova temperatura pa je 18°C. Nekdaj so ga s pridom uporabljali, danes pa temu ni več tako. Nekaj podobnih, a manjših izvirov je tudi ob Nerajčici, levem pritoku Lahinje. Analize hipotermalne vode na tem območju so pokazale, da ima višjo trdoto v primerjavi z Lahinjo in ostalimi kraškimi izviri ožjega območja ter da vsebuje manj raztopljenega kisika, kar je posledica višje temperature vode.