Lipa v Žiganji vasi

Uradna oznaka: Žiganja vas - Vaška lipa, Žiganja vas – lipa
Stara vaška lipa v Žiganji vasi.

Opis

V Žiganji vasi, v bližini cerkve sv. Urha in ob križišču poti, raste stara košata vaška lipa. Leta 2010 smo ji v obsegu namerili 730 cm. Pred več desetletji je vanjo udarila strela, tako da je začela trohneti. Po pripovedovanju Anice Bohinčeve, ki živi v njeni neposredni bližini, je pozneje, ob požiganju sršenov, ki so se vanjo naselili, začela goreti. Morali so jo gasiti celo gasilci. Ob našem obisku je bila votla lipa vitalna in široko razvejena.

Poleg starosti in debeline lipo v Žiganji vasi v primerjavi z drugimi drevesi odlikujeta slikovita razpoklina in nadzemne korenine. V deblo je namreč možno vstopiti in se navzgor zazreti v nebo! Domačini v deblu hranijo lestev, včasih vanj zapeljejo celo kolo! Na nasprotni strani vhoda se lahko na nenavadnih koreninah posedi in prisluhne šumenju listov.

Domačini starost lipe, ki je ponos in okras Žiganje vasi, ocenjujejo na okrog 500 let. Anica Bohinc pravi, da naj bi jo po pripovedovanju njenega očeta zasadil grof Žiga, ki je tu živel okrog leta 1520, in po katerem je vas dobila ime. Lahko pa, da so jo zasadili prvi prebivalci, ki so se v tistem času začeli naseljevati v vasi. Četudi leta in namena zasaditve ne pozna nihče, je po mnenju Bohinčeve lipa leta ob cerkvi sv. Urha ( prvič se kot kapelica omenja leta 1327), leta 1550 zagotovo že rasla. Pod njo so se nekdaj zbirali domačini iz cele vasi. Ob sobotnih večerih in nočeh se je pred približno pol okrog n je še razlegalo fantovsko petje. Z novim načinom življenja je petje počasi zamrlo. Ob obnovi cerkve leta 1996, so vaščani po maši pod lipo pripravili prireditev, na kateri so zapeli nekaj pesmi.

V današnjem času se pod lipo zberejo pred mašo, ki je v cerkvi štirikrat na leto: januarja na sv. Antona, maja za zdravje, 4. julija, ko praznujejo mali semenj, za polje, in septembra na angelsko nedeljo, ko praznujejo glavni semenj. Maša je seveda tudi na velikonočno soboto, ko prinesejo k žegnu velikonočne jedi. Lipa je še posebno lepa pozno spomladi, ko medi. Takrat Anica Bohinc stopi iz hiše, da se naduha njenega vonja. Zaradi bližine ceste cvetja za čaj ne nabirajo. Včasih se pod lipo zbirajo otroci, kdaj se vanjo tudi skrijejo.

Vsak prvi in tretji petek v mesecu od septembra do junija se med 18. in 19. uro pod lipo ustavi tržiška potujoča knjižnica z bibliobusom. Gradivo bralcem posreduje Janez Bohinec, po potrebi pa ga uporabnikom dostavi tudi na dom.

Opombe

Predlagamo, da se vaško lipo s prsnim obsegom 730 cm in nenavadno razpoklino, v katero je možno stopiti, uvrsti med dediščino državnega pomena.

Avtor zapisa

Mateja Šmid Hribar (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Šmid Hribar, M. 2010: Lipa v Žiganji vasi. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/249-lipa-v-ziganji-vasi.