Psalter s himnarjem iz Žičkega samostana

Official label: Antiphonarium dierum hebdomadae; Hymni per totum annum
Žičko-pleterski iluminiran rokopis z notnimi zapisi, ki je nastal ok. leta 1430.

Virtual book

Virtual book
Rokopisi iz Žičke kartuzije

Description

Rokopis, v katerem so zapisani psalmi za posamezne dni v tednu in antifone, je nastal v Žičkem samostanu, o čemer nam nedvomno priča kasneje odstrgan ekslibris na koncu teksta. V njem je sekundarni lastniški vpis Cypriana, priorja iz kartuzije Pleterje iz leta 1538. Danes rokopis hrani Narodna in univerzitetna knjižnica, kamor je prišel skupaj s fondom škofijske knjižnice v Gornjem Gradu. Rokopis je delo več rok, v njem pa najdemo različne tipe inicial: kadelne iniciale, lombarde in fleuronirane iniciale.