Cerkev sv. Lovrenca v vasi Jezero

Uradna oznaka: Jezero - Cerkev sv. Lovrenca
Cerkvica sv. Lovrenca v vasi Jezero na Ljubljanskem barju, ki ji usoda zlasti v 20. stoletju ni bila naklonjena, je bila sezidana verjetno že v romaniki, sedanjo obliko je dobila v 17. in 18. stoletju.

Opis

Cerkvica sv. Lovrenca v vasi Jezero v občini Brezovica pri Ljubljani je od leta 1792 (jožefinske reforme) ena izmed šestih podružnic župnije Preserje, pred tem je bila podružnica župnije Ig. Stoji na osamelcu, nedaleč od vasi. Je pravilno orientirana, kar pomeni, da je najsvetejši del (prezbiterij z oltarjem) na vzhodni strani. Ima kratki prezbiterij s triosminskim zaključkom ter preprosto pravokotno ladjo, ki ji je spredaj prizidan nerazčlenjen zvonik z majhnimi preprostimi linami in nizko četverostrano piramidasto streho. V cerkvi je en sam oltar, ki ima na hrbtni strani zapisano letnico 1841. Čeprav o nastanku cerkvice ni poročil, se postavlja že v čas romanike (12., 13. stoletje), sedanjo obliko je dobila v 17. in 18. stoletju. Med drugo svetovno vojno (1942) so jo partizani med umikom pred Italijani minirali, vendar mina k sreči ni povzročila večje škode. Leta 1949 je vlomilec razbil oltar, poteptal kelih, uničil večno luč in raztrgal mašne plašče. Domačin Jože Peršin je nato oltar zlepil in obnovil. Leta 1987 so bili ukradeni vsi leseni kipi z oltarja (sv. Lovrenc v tronu, sv. Miklavž in sv. Štefan ob straneh, Sv. trojica in Marijino kronanje v atiki ter kipci angelcev). V oltarju stojijo sedaj kipi sv. Lovrenca, Miklavža in Karla Boromejskega, rokodelski izdelki kiparja samouka Draga Koširja iz Sodražice, ki se je na podstavkih tudi podpisal. Glavna slovesnost v cerkvi se obhaja na nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgust).

• Marolt, M. 1929: Dekanija Vrhnika. Topografski opis. Ljubljana. [COBISS-ID 32092673]

Predlog citata

Kermavnar, S. 2010: Cerkev sv. Lovrenca v vasi Jezero. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/276-cerkev-sv-lovrenca-v-vasi-jezero.