S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Dedkov pruh

Uradna oznaka: Dedkov pruh
Dedkov pruh je opuščen kamnolom zelenkastega in rjavkasto rdečega kremenovega keratofirja pri Kamniški Bistrici.

Opis

Kamnolom leži v dolini Kamniške Bistrice, dobra 2 km južno od Kamniške Bistrice in kakšnih 7 km severno od Kamnika, na nadmorski višini okoli 500 m. Pri kraju Predkonjsko se razprostira ob glavni cesti na razdalji približno 150 metrov.

Kremenov keratofir je magmatska kamnina, ki spada med predornine granitske skupine. Kamnina je zelenkaste in rjavkasto rdeče barve, z mikrokristalno osnovo, v kateri plavajo večja mineralna zrna imenovana vtrošniki. Po sestavi je iz kremena in glinencev. Prvotnih femičnih mineralov (mafični minerali, magnezijev in/ali železov silikat) ni več med vtrošniki. Kamnino prepredajo številne kremenove žile z redkimi vključki kalcita. Kremenov keratofir je paleotipna kamnina, kar pomeni, da je predornina prekristaljena in pogosto starejša od terciarja. Kamnina v Dedkovem pruhu je posledica vulkanskega delovanja v srednjem triasu (ladinij) in v širšem regionalnem smislu predstavlja razvoj psevdoziljskih plasti Posavskih gub.

Avtor zapisa

Janko Čretnik (Zavod za gradbeništvo Slovenije), Mateja Golež (Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Predlog citata

Čretnik, J.; Golež, M. 2010: Dedkov pruh. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/301-dedkov-pruh.