Hiša Polhov Gradec 17

Uradna oznaka: Polhov Gradec - Hiša Polhov Gradec 17
Sinonimi: Severjeva hiša, Jutrškova hiša
Poznobaročna hiša z ohranjeno črno kuhinjo stoji ob cesti na pobočju, nasproti starega strnjenega naselitvenega jedra v Polhovem Gradcu.

Opis

Hiša stoji ob cesti na pobočju, ki je nasproti središča Polhovega Gradca. S stavbnimi členi, kot so majhna okna in preprost kamniti portal ter s še ohranjeno črno kuhinjo tvori najbolj celovito ohranjeno hišo v Polhovem Gradcu. Poznobaročna, vrhhlevna hiša predstavlja skromno kmečko arhitekturo iz 19. stoletja. Zaradi svoje značilne regionalne stavbne podobe in lege izven strnjenega jedra soustvarja podobo kraja. Lesena in ometana hiša je krita s strmo dvokapno opečno streho. Poleg skrbno ohranjene zunanjščine v notranjosti ponuja uvid v vaško življenje v 19. stoletju. Čeprav o hiši ni ohranjenih veliko pisnih virov, ustno izročilo pravi, da je hiša služila kot graščinsko sodišče ali upravna stavba. Hiša je leta 1980 prišla v last družine Juterškovih, ki so se odločili, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da ustavijo njeno hitro propadanje. V času nakupa je bila hiša namreč v zelo slabem stanju. Pred tem je bila zapuščena in tudi veliko notranje opreme je izginilo. Lastniki so se aktivno lotili iskanja in nakupa opreme. Mirko Juteršek, znani likovni kritik in umetnostni zgodovinar je, kot se spominja njegova hči, kiparka Nataša Prestor Juteršek, ki danes hišo uporablja kot vikend in občasno za organizacijo različnih dogodkov, zavrnil postavitev droga za elektriko sredi strehe. V hiši zato še vedno nimajo urejene električne napeljave. Sedanja lastnica se trudi povrniti hišo v čim bolj prvotno stanje.

Avtor zapisa

Alenka Bartulović (Oddelek za Etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Bartulović, A. 2010: Hiša Polhov Gradec 17. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/37-hisa-polhov-gradec-17.