Kajžnikova hiša

Uradna oznaka: Rateče - Hiša Rateče 43
Sinonimi: Hiša Pr' Kajžnk
Kajžnikova hiša se nahaja v osrednjem delu naselja Rateče v občini Kranjska Gora in je opremljena z muzejsko zbirko, ki predstavlja etnološko dediščino Rateč.

Opis

Hiša je zidana in enonadstropna z dvokapno streho na čop in zatrepnima zunanjima hodnikoma (»gankoma«). Ima značilno tlorisno zasnovo: hiša s kamro, veža s črno kuhinjo in kašča. Nahaja se na nadmorski višini 864 metrov v južnem delu vaškega jedra v Ratečah (občina Kranjska Gora), ki so v zgornjem delu Zgornjesavske doline – tik ob tromeji Slovenije, Avstrije in Italije. Na isti lokaciji hiše je stala stavba že v poznoantičnem času, kar priča o poselitvi te vasi pred dvema tisočletjema.

Na obcestni vzhodni fasadi hiše je ohranjena freska sv. Florijana, na južni čelni strani pa je sončna ura. Na zunanji, nekdaj dvoriščni zahodni steni kamre, je ohranjen s črno barvo naslikan šivan rob, ki kaže na nekdanjo višino prizidane kamre ob leseni hiši. Glavni vhod v hišo, ki se nahaja na vzhodni strani, ima polkrožni kamnit portal in profilirana vrata. V mlajši plasti znotraj zidane hiše so poleg preperelega lesa, ki dokazuje obstoj lesene stavbe, našli tri vogalne kamne, na katerih so se križala bruna hiše. Na mestu četrtega vogala pa naj bi stal zid lončene peči oziroma ognjišča v črni kuhinji. Na zahodni strani je kamra, poleg te se je ohranila nekdaj samostojno stoječa zidana kašča. Podzemni del nekdanje kašče je današnja klet. Prvotno leseno stavbo so obzidali na zunanji strani lesenih tramov in ji dali današnjo enonadstropno podobo. Tlorisna zasnova pritličja se skoraj identično ponovi tudi v nadstropju, le brez prostora nad črno kuhinjo in shrambo. Podoba hiše iz 19. stoletja se je delno ohranila do današnjih dni, vendar brez gospodarskega poslopja. Od nekdanjega skrbno izdelanega stavbnega pohištva so se ohranila vrata v hišo, shramba in črna kuhinja, deli vzidanih omaric in v celoti ohranjen štukaturni okras v hiši.

Od leta 2006 se v hiši nahaja stalna muzejska zbirka etnološke dediščine Rateč, ki je bila postavljena in urejena pod vodstvom Gornjesavskega muzeja Jesenice. Razporejena je v treh etažah in treh sklopih. V pritličju sta rekonstruirani črna kuhinja in shramba, opremljeni z avtentičnim pohištvom, orodjem in ostalo opremo. Rdeča nit stalne razstave je prikaz rateške noše, tako praznične kot vsakdanje, ene redkih v Sloveniji, ki jo prebivalci še hranijo in občasno uporabljajo. Zaradi svoje živosti in ohranjenosti je zanimiva za vse tiste, ki se ukvarjajo z raziskovanjem noš ter za obiskovalce in domačine. Slednji so podali koristne informacije za zbirko in tudi sami prispevali štiristo predmetov. V prvem nadstropju sta poleg veže še večji in manjši prostor. Večji je opremljen s klopmi in mizami, izdelanimi po predlogah kmečkega pohištva v Gornjesavski dolini, in ima urejen turistično-informacijski kotiček. Namenjen je različnim prireditvam: srečanjem, muzejskim delavnicam, razstavi ročnih izdelkov članic Turističnega društva Rateče–Planica in podobno. V manjši sobi je predstavljen zgodovinski oris Rateč, ki pomeni osnovo za razumevanje oblikovanja rateške noše. V mansardi, nekdanjem podstrešju, ki je enovit odprt prostor, se nahaja digitalna oprema, ki prikazuje različne etnološke tematike. Zraven se nahaja računalnik s programom, s pomočjo katerega se lahko obiskovalci preizkusijo v »planiških« smučarskih skokih.

Strokovne reference in viri

• Gradnik, E. in sod. 2008: Etnološka dediščina Rateč. Jesenice, Gornjesavski muzej. [COBISS-ID 240211456]

Avtor zapisa

Eva Batista (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Batista, E. 2010: Kajžnikova hiša. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/47-kajznikova-hisa.