Mariničeva jama

Sinonimi: Marinitsch höhle, Grotta Giuseppe Marinitsch
Prvi del Škocjanskih jam sestavljata Mahorčičeva in Mariničeva jama.

Opis

Mariničeva jama skupaj z Mahorčičevo jamo sestavlja začetni del Škocjanskih jam, nekoč imenovan Male jame. V Mariničevo jamo je mogoče vstopiti, če sledimo toku Reke, ki brez izrazitega prehoda priteče iz Mahorčičeve jame. Drugi vstop je iz Male doline, kjer je vhod pod 140 m visoko previsno steno neposredno pod vasjo Škocjan. Izkušeno oko lahko opazi, da sta vhod oziroma jama vezana na prelom, ki mu v steni nad vhodom lahko sledimo skoraj do vasi. Reka na poti skozi Mariničevo jamo premaga štiri manjše slapove. Tik preden priteče v Malo dolino, se iz Mahorčičeve jame proti jugu odpre Brichtova (Brihta) jama. Jama je pravzaprav enoten vodoraven rov, ki se pred koncem razcepi, oba kraka pa se slepo končata.

V jami je nadelana zgodovinska turistična pot, ki sledi Reki in povezuje Mahorčičevo ter Mariničevo jamo. 350 m dolga pot je delno vklesana v živo skalo in delno betonirana. Kmalu za vhodom v jamo je na steni nad potjo ohranjen podpis Josipa Mariniča iz maja leta 1884. V Mali dolini, pod samim vhodom v jamo, stoji most Konkordia, prvotno zgrajen leta 1891 in na istem mestu ponovno postavljen leta 1931.

Strokovne reference in viri

• Debevc, A., Klemen, Z., Kranjc, A., Mihevc, A., Peric, B., Slapnik, R., Turk, P., Zorman, T. 2002: Park Škocjanske jame. Škocjan. [COBISS-ID 120542720]
  • Simić, M. 2000: Evidenca naravnih vrednot v Parku Škocjanske jame in njegovi neposredni okolici - Strokovne osnove za Program varstva in razvoja Regijskega parka. elaborat. Ljubljana.

Avtor zapisa

Borut Peric (Regijski park Škocjanske jame), Matjaž Hribar (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Peric, B.; Hribar, M. 2010: Mariničeva jama. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/370-mariniceva-jama.