Okno

Synonyms: Izvir Nerajčice
Vodnat kraški izvir potoka Nerajčice v Malem Nerajcu.

Description

Okno je eden izmed kraških izvirov Nerajčice v neposredni bližini naselja Mali Nerajec. Voda prihaja na površje na koncu približno 40 m dolge zatrepne doline, ki je zaradi bližnjega opuščenega kamnoloma na severni strani nekoliko deformirana. Kraško zaledje izvira predstavlja Poljanska gora. Nad sifonskim izvirom v majhni kapelici bdi kipec Lurške Marije. Tik za izvirom je manjše krožno oblikovano jezerce, ki je globoko okoli 3 m. Okno pa ni edini izvir, ki napaja Nerajčico. Nekoliko nižje sta še izvir Krnica ter močnejši kraški izvir Stepanjec.

Večina izvirov, ki se nahajajo na območju Krajinskega parka Lahinja, je v preteklosti predstavljala vir pitne vode za prebivalce okoliških zaselkov in vasi, zato so bili za lažji dostop obzidani in urejeni. Tudi Okno ni bilo izjema, saj je imelo v obdobju večjih suš zaradi svoje izdatne vodnatosti pomembno vlogo pri zagotavljanju vode za bližnja in tudi bolj oddaljena naselja.

Od izvira se Nerajčica vije proti Lahinji. V ilovnato naplavino kraškega ravnika si je vrezala ozko in razmeroma globoko strugo. Njena naravna ohranjenost se zrcali v številnih okljukih ter bujni obrečni vegetaciji, še zlasti v močvirju imenovanem Nerajske luge.