Park Lanthierijeve graščine

Official label: Park Lanthierijeve graščine
Baročni, prvotno kiparsko okrašen grajski vrt je urejen v osi graščine Lanthieri.

Description

Baročni park ob graščini Lanthieri, ki stoji ob izviru reke Vipave, ob južnem robu starega dela istoimenskega naselja Vipavski dolini, so uredili leta 1762. Vrt, postavljen v osi pročelja dvorca, je bil prvotno ograjen in parterno oblikovan. Razdeljen je bil v dvanajst polj: v sredini poti je stala kamnita fontana v obliki dateljna, z neohranjenim kipom putta na vrhu, po travnatih površinah vrta pa je bilo razpostavljenih veliko kamnitih kipov, puttov, ki so z različnimi atributi (rastlinami, živalmi, grbovnimi kartušami) simbolizirali izobilje, plodnost in letne čase. V 19. stoletju so vrt svobodneje preoblikovali, po drugi svetovni vojni so podrli njegovo ograjo in ob severozahodni strani zgradili novo cesto, leta 1963 pa so ohranjenih petindvajset kipov puttov z vrta prenesli na rob trga in jih postrojili v ravno vrsto. Zdaj ima precej okrnjen vrt vlogo mestnega parka.