Mestna vodovodna zajemalnica v Klečah

Uradna oznaka: Ljubljana – Mestna vodovodna zajemalnica v Klecčah
Avtor: Oskar Smrekar
Pritlično opečno poslopje s strojnico in kotlarno je bilo nad vodnjakoma na črpališču pitne vode v Klečah po načrtu inženirja Smrekarja zgrajeno leta 1890.

Opis

Stavba stoji na vodovarstvenem območju črpališča pitne vode v Klečah, severno od ljubljanske obvoznice. Zgradba je bila zgrajena leta 1890, ko je Ljubljana dobila sodoben mestni vodovod. Glavna vodovodnja cev je takrat potekala od črpališča v Klečah do Dunajske ceste, presežki načrpane vode pa so se zbirali v vodohranu na Rožniku. Sprva so bili na območju črpališča vkopani štirje vodnjaki, njihovo število pa je z leti naraščalo. Vodnjaki so bili z natego v podzemnem rovu povezani z jaškom, v katerem je bila batna črpalka s parnim pogonom. Leta 1940 so parne kotle ugasnili, črpalke pa priključili na električno omrežje.

Opečno pritlično poslopje je bilo zgrajeno po načrtih inženirja Oskarja Smrekarja iz Mannheima. Načrte za tedanjo kotlovnico ljubljanskega vodovoda, ki so bili izdelani leta 1888, hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana. Po teh načrtih naj bi bila stavba v tlorisu pravokotna, zgrajenapa pa je bila nekoliko drugače. V poslopju, ki je bilo prezidano leta 1910, sta vodnjaka z notranjim premerom 5,0 m in globino 70 m. V kleti so prvotni tehnološki prostori ter hodniki okrog vodnjakov.

Temelji in kletni zidovi so kamniti, zidovi v pritličju pa opečni. Na pročeljih so izvedene različno globoke niše, tako da se debelina opečnih zidov skokoma spreminja med 45 cm, 60 cm in 75 cm. Stropne konstrukcije nad kletjo so večinoma opečni oboki med jeklenimi I nosilci. Strešno konstrukcijo tvorijo jekleni palični nosilci, med njimi pa so v vsakem drugem polju izvedena diagonalna zavetrovanja.

Strokovne reference in viri

• Lutman, M., Weiss, P., Lenart, S. 2006: Poročilo ZAG št. P 1626/05-650-1 z dne 21. 04. 2006 o potresni odpornosti in ranljivosti objektov Javnega podjetja Vodovod – Kanalizacija d.o.o.. Poročilo. Ljubljana.
  • Mestni vodovod 1990: Mestni vodovod ljubljanski : sto let :1890–1990. Ljubljana. [COBISS-ID 20478976]
  • Sketelj, J. 1971: Razvojna pot ljubljanskega vodovoda in statistični podatki 1890–1971. Ljubljana. [COBISS-ID 102709]

Polona Weiss (Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Predlog citata

Weiss, P. 2010: Mestna vodovodna zajemalnica v Klečah. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/441-mestna-vodovodna-zajemalnica-v-klecah.