Jesenove meje na Jezerskem

Jesenove meje so drevoredi jesena, zasajeni ob parcelnih mejah na Jezerskem.

Opis

Jesenove meje so enoredni drevoredi jesena, zasajene ob zemljiških mejah na Jezerskem. V povprečju je jesenova meja dolga med 400 in 500 metrov. Praviloma se 'izgubi' na travniku ali pa konča ob poti. Redke, ki so še v celoti ohranjene, so dolge tudi več kot 700 metrov.

Jesenove meje pričajo o nekdanji rabi prostora, ki izginja iz naših krajev, ter načinu življenja na Jezerskem. Nastale so z izbirnim načinom gospodarjenja, saj so jesene poleg razmejevanja zemljišč uporabljali tudi za vejnike. Vejniki so drevesa, ki so jim klestili veje, kar sta počela gospodarja na obeh straneh zemljiške meje. Odsekane veje so povezali v velike butare, ki so se prav tako imenovale vejniki. Ti so bili v Karavankah pomemben vir zimske prehrane za drobnico. Andrej Karničar za Jezersko poroča, da so veje obsekavali »eni tretjini vseh dreves, tako da je vsako drevo prišlo na vrsto najpozneje vsako tretje leto.« (Karničar, 1998: 161) Veje so začeli klestiti zgodaj jeseni, preden se je začelo barvati listje in je bila otava pospravljena, vejniki pa so morali biti narejeni do prve jesenske slane, nekako do sredine oktobra.

Jesenove meje imajo, podobno kot mejice oziroma živice, še dve pomembni funkciji; so namreč pomemben koridor za manjše živali in zaščita pred vetrom. Na Jezerskem vejnike občasno še delajo lovci, ki jih pozimi polagajo v krmišča.

Jesenove meje so pomembna prvina kulturne pokrajine na Jezerskem, vendar naglo izginjajo.

Avtor zapisa

Mateja Šmid Hribar (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Šmid Hribar, M. 2010: Jesenove meje na Jezerskem. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/101-jesenove-meje-na-jezerskem.