Rimskodobno grobišče pri Šipku

Uradna oznaka: Šipek - Arheološko najdišče
Sinonimi: Jankovičeva njiva
Med Lahinjo in vasjo Šipek se razprostira rimskodobno grobišče.

Opis

Grobišče na Jankovičevi njivi leži na terasi med vasjo Šipek in Lahinjo. Rimske grobove omenja že starinokop Jernej Pečnik. Prav tako vedo o raznih najdbah povedati tudi domačini, ki so pri obdelovanju polj velikokrat zadeli na lonce, bronaste obročke in zapestnice. Grobovi so ležali približno 50 cm globoko, najdbe pa so žal zavrgli.

Strokovne reference in viri

• Dular, J. 1985: Topografsko področje XI (Bela krajina). Arheološka topografija Slovenije, 68-69. Ljubljana. [COBISS-ID 20252929]

Avtor zapisa

Primož Pavlin (Inštitut za arheologijo, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Pavlin, P. 2010: Rimskodobno grobišče pri Šipku. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/155-rimskodobno-grobisce-pri-sipku.