Jurjev dol

Uradna oznaka: Jurjev dol
Vrtača z uravnanim dnom leži severno od Velike doline Škocjanskih jam.

Opis

Jurjev dol je velika plitva vrtača z uravnanim dnom med Malo dolino Škocjanskih jam in dolom Lisičino. Njena daljša os v smeri od severa proti jugu meri 130 metrov, krajša v smeri od vzhoda proti zahodu pa 100 metrov. Vrtača je obzidana s suhim zidom, ki je nastal ob trebljenju kamenja na obodu vrtače, ko so jo pri prilagajanju za kmetijsko rabo uredili v obdelovalno zemljišče. Prst z drevjem poraslega oboda so postrgali in nasuli čez otrebljeno kamenje, nametano na dno vrtače, tako da je nastala ravna, za oranje primerna parcela. Nekdanja njivska raba je še prepoznavna, čeprav je v sodobnosti že dalj časa spremenjena v travniško. Takšne vrtače so Kraševci od nekdaj imenovali "delane" vrtače.

• Gams, I. 2003: Kras v Sloveniji v prostoru in času. Ljubljana. [COBISS-ID 124733440]
  • Peric, B., 1999: Morfološke in metrične značilnosti udornic na območju Škocjanskega regijskega parka. Diplomska naloga. Ljubljana. [COBISS-ID 9011042]
  • Simić, M. 2000: Evidenca naravnih vrednot v Parku Škocjanske jame in njegovi neposredni okolici. Elaborat. Ljubljana.

Avtor zapisa

Borut Peric (Park Škocjanske jame), Matjaž Hribar (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani), Drago Kladnik (Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU)

Predlog citata

Peric, B.; Hribar, M.; Kladnik, D. 2010: Jurjev dol. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/193-jurjev-dol.