Cerkev sv. Vida v Spodnjih Dupljah

Official label: Spodnje Duplje - Cerkev sv. Vida
Baročna cerkvena arhitektura iz leta 1789 s pravokotno kupolasto obokano ladjo in tristrano sklenjenim, s polkupolo obokanim prezbiterijem in zvonikom v podaljšku zahodne fasade.

Description

Spodnjedupljanska cerkev sv. Vida je bila zgrajena leta 1789 na ravninski legi ob robu vasi. Nadomestila je prvotno cerkev, posvečeno sv. Martinu, ki je stala v bregu nad vasjo. Spada v tip dvoranskih stavb z mehkimi zaključki na obeh straneh vzdolžne ladje. Tlorisno se močno navezuje na zasnovo cerkve v Naklem, le da je manjša in da sta izpuščeni plitvi stranski kapeli. Zgrajena je v baročnem slogu. Na zahodni strani je v sklopu cerkve centralno postavljen zvonik, pod katerim je tudi vhod v cerkev. Notranjost je preprostega dvoranskega tipa, enoladijska s polkrožno zaključeno apsido, brez stranskih kapel, tako da stranska oltarja stojita na mestih, kjer prezbiterij ovalno prehaja v ladjo. Današnja cerkvena oprema ni iz časa nastanka cerkve, temveč je nastala skoraj sto let kasneje. Predvsem pomemben je glavni oltar iz leta 1874, posvečen sv. Vidu. Izdelal ga je domačin Janez Gosar, podobar in rezbar. Oltar je lesen, marmoriran in mestoma pozlačen. Običajno oltar krasi ena od štirih velikih oltarnih slik. Tri od njih je naslikal Janez Gosar: Mučeništvo Sv. Vida, Brezmadežno in Sveti Križ. Srce Jezusovo je naslikal Matija Bradaška iz Kranja. Ob slavnostih odprto osrednjo oltarno nišo krasi kip cerkvenega zavetnika sv. Vida na nebeškem tronu. Odet je v zlata oblačila, nad njim se boči nebo, s katerega se spuščajo angeli. Sv. Vid ni upodobljen v trenutku mučeništva, temveč kot idealni svetniški lik. V centralnem spodnjem delu se oltar razširi z dvema konzolama, na katerih stojita kipa sv. Boštjana in sv. Roka. Trikotno zaključeno atiko nosita dva polstebra. Njeno osrednje polje zapolnjuje slika Marijinega oznanjenja v pozlačenem ovalnem medaljonu. Po kvaliteti izdelave bi jo lahko pripisali Layerjevi šoli, če ne samemu umetniku. Levo in desno od zgornje atike stojita manjša kipa sv. Gregorja Velikega in sv. Jakoba. Levi stranski oltar je posvečen Materi božji z Jezusom v naročju. Na oltarju sta poleg Marije še kipa sv. Magdalene in Janeza Krstnika. Desni stranski oltar je oltar sv. Martina. V osrednji niši stoji njegov kip v podobi škofa s škofovsko palico v roki in z dvignjeno desnico, s katero blagoslavlja. Stranska oltarja sta mlajša od velikega oltarja. Oba sta delo drugega domačina, mizarja in podobarja Štefana Čadeža iz Spodnjih Dupelj, ki je delal kot pomočnik v Gosarjevi delavnici. Vsi kipi na obeh stranskih oltarjih niso delo domačega rezbarja, marveč so uvoženi s Tirolskega. Prižnica je delo podobarja Götzla iz Kranja. Križev pot naj bi bil delo učencev Leopolda Layerja, čeprav stilno delo dokaj odstopa.