Psalter s himnarjem iz Žičkega samostana

Uradna oznaka: Antiphonarium dierum hebdomadae; Hymni per totum annum
Žičko-pleterski iluminiran rokopis z notnimi zapisi, ki je nastal ok. leta 1430.

Virtualna knjiga

Virtualna knjiga
Rokopisi iz Žičke kartuzije

Opis

Rokopis, v katerem so zapisani psalmi za posamezne dni v tednu in antifone, je nastal v Žičkem samostanu, o čemer nam nedvomno priča kasneje odstrgan ekslibris na koncu teksta. V njem je sekundarni lastniški vpis Cypriana, priorja iz kartuzije Pleterje iz leta 1538. Danes rokopis hrani Narodna in univerzitetna knjižnica, kamor je prišel skupaj s fondom škofijske knjižnice v Gornjem Gradu. Rokopis je delo več rok, v njem pa najdemo različne tipe inicial: kadelne iniciale, lombarde in fleuronirane iniciale.

Strokovne reference in viri

• Golob, N. 2006: Srednjeveški rokopisi iz Žičke kartuzije : (1160-1560). Ljubljana. [COBISS-ID 229689600]
  • Kos, M., Stele, F. 1931: Srednjeveški rokopisi v Sloveniji. Ljubljana. [COBISS-ID 6596153]
  • NUK 1976: Katalog rokopisov Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani: Ms1 - Ms99. Ljubljana. [COBISS-ID 17777664]

Opombe

Datacija in opis kodeksa sta nastala po izbrani literaturi in dolgoletnem raziskovanju red.prof.dr. Nataše Golob.

Ines Jerele (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Predlog citata

Jerele, I. 2010: Psalter s himnarjem iz Žičkega samostana. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/269-psalter-s-himnarjem-iz-zickega-samostana.