Epigenetsko svinčevo – cinkovo orudenje na Bohorju

Uradna oznaka: Bohor – rudnik
Epigenetsko svinčevo-cinkovo orudenje v anizijskem dolomitu na Bohorju, zahodno od Kozja.

Opis

Svinčevo-cinkovo rudišče se nahaja pod Malim Javornikom, ki skupaj z Velikim Javornikom in Velikim Koprivnikom predstavlja pogorje Bohorja. Vhod v rudnik se nahaja severno od kmetije Žveglič, na nadmorski višini 863 m. Rudo so odkopavali v 19. in 20. stoletju, danes pa je rudnik z delno zasutimi rudniškimi rovi opuščen. Na čas rudarjenja spominja restavriran rudniški voziček, ki je razstavljen nad vhodom v rudnik.

S Pb-Zn rudo je oruden plastovit in masiven anizijski dolomit. Kamnina je svetlo sive, temno sive ali rumenkaste barve. Najlepše je razvoj dolomita viden v jamskem delu rudnika, kjer med plastmi dolomita nastopajo tanjše pole dolomitnega laporja. Orudenje je epigenetskega izvora, kar pomeni, da je Pb-Zn ruda mlajša od orudene kamnine, rudni minerali pa so kristalili iz hidrotermalnih raztopin. Glavni minerali so galenit, smithsonit in kalamina. V rudniku še lahko naletimo na drobne galenitne žilice. Fosilnih ostankov v dolomitih niso našli.

Opuščen rudniški rov nudi ugodne pogoje za prebivanje netopirjev, jamskih kobilic in jamskih pajkov.

Predlog citata

Čretnik, J.; Golež, M. 2010: Epigenetsko svinčevo – cinkovo orudenje na Bohorju. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/293-epigenetsko-svincevo-cinkovo-orudenje-na-bohorju.