Manganovi gomolji na Mangrtu

Uradna oznaka: Mangrt – nahajališče manganovih gomoljev 1
Sinonimi: Mangart
Nahajališče spodnjejurskih manganovih gomoljev je v bližini Mangartskega sedla pod Mangartom.

Opis

Nahajališče manganovih gomoljev je jugozahodno od Mangarta, na Mangartskem sedlu, na nadmorski višini 1866 m. Vezano je na približno 25 cm debelo plast znotraj karbonatno-klastičnega razvoja.

Z imenom manganovi gomolji označujemo manganove in železove skorjaste konkrecije, ki so bile v postsedimentacijskem redukcijskem okolju v večji meri raztopljene in nadomeščene s piritom in/ali markazitom ter s kalcitom. Raztopljeni manganovi minerali so se v obliki dendritov ponovno odložili v razpokah talnih in krovninskih plasti.

Večina gomoljev je od obrobja proti jedru limonitizirana, zato se po svoji oranžno rjavi barvi dobro razlikujejo od svetlih apnencev v okolici. Povprečno v premeru dosegajo velikost od 2 do 3 cm. Prav tako se spreminja njihova sestava, pri čemer je bil v raziskanem vzorcu manganovega gomolja delež MnO 45 %, FeO 8 %, kremena 15 %, preostanek pa je pripadal mineralom glin.

Strokovne reference in viri

• Herlec, U., Vidrih, R. 2006: Manganova orudenja v Sloveniji. Mineralna bogastva Slovenije, Scopolia, suppl. 3, 119–124. Ljubljana. [COBISS-ID 519413]
  • Ogorelec, B., Buser, S., Mišič, M. 2006: Manganovi gomolji v jurskem apnencu Južnih Alp Slovenije. Geologija 49-1, 69–84. Ljubljana. [COBISS-ID 5636866]

Predlog citata

Čretnik, J.; Golež, M. 2010: Manganovi gomolji na Mangrtu. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/451-manganovi-gomolji-na-mangrtu.