Vinska klet Uj' Tomaž št. 361

Uradna oznaka: Uj' Tomazs – Klet Lendavske Gorice 361
Sinonimi: Ujtamás, Ujtomáš, Novi Tomaž
Prekmurska vinska klet, ki je del velike gospodarske dediščine Lendavskih goric.

Opis

Vinska klet je spomenik ljudskega stavbarstva, ki se je ohranil na narodnostno mešanem območju. Nahaja se v Prekmurju, in sicer v Lendavskih goricah, ki se raztezajo od ceste Dolga vas–Lendava–Pince do meje z Republiko Madžarsko. V tem delu Slovenije je veliko trajnih nasadov, vinogradov in starih vinskih hramov, kar ga uvršča med najbolj strnjena slovenska vinorodna območja. V okolici je veliko naravnih znamenitostih, kot so potok Črnec, močvirski travniki in dolinski pašniki, murski gozd ter reka Mura s svojimi mrtvicami.

V devetkilometrskem obsegu od Dolge vasi do Pinc se nahajajo vinorodni griči, ki so del vinorodne dežele Podravje. Naravne danosti, kot so sončna lega, peščena in lapornata tla ter ugodne mikroklimatske razmere, omogočajo pridelavo kakovostnih belih vin. V osrednjem delu zaselka je skupina zaščitenih lesenih vinskih kleti. Vinska klet s številko 361 se nahaja na nadmorski višini 243 metrov v zaselku Uj Tomaž, kjer so številne s slamo krite zidanice. Sicer je območje urejeno in zavarovano, vendar nekaj poslopij kaže znake propadanja, na drugi strani pa so sodobni gradbeni posegi spremenili prvotno podobo gospodarske dediščine.

Klet je pritlična, s talno zasnovo v obliki črke L oziroma »na akel«. Dvokapna streha s čopoma je krita s slamo. Smer slemena je severovzhod-jugozahod na enem delu in severozahod-jugovzhod na drugem delu. Streha ima široke napušče, ki so na severozahodni strani podprti s koli. Klet, ki je zgrajena iz vodoravno vezanih brun, je »cimprana«, torej ometana z blatom in ilovico ter prebeljena. Vhodi v objekt so preprosti.

V povezavi z opravili na vinogradih vsako leto v Lendavi potekajo prireditve Lendavska trgatev ter vinski festival in martinovanje, s katerimi poudarjajo pomen kulture vina in vinogradništva na tem vinorodnem območju. Skladno s tem skušajo stavbno dediščino vključiti v številne vinske poti in vinotoče.

Kot zanimivost omenimo, da se v bližini kleti nahaja tudi zidanica prekmurskega pisatelja Miška Kranjca, na enem izmed bližnjih hribov pa stoji kapela sv. Trojice. Ta je zanimiva, ker so med kopanjem njenih temeljev odkrili truplo viteza Mihaela Hadika, ki je padel v obrambi Lendave pred osmanskimi vdori.

Avtor zapisa

Dijana Lukić (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Lukić, D. 2010: Vinska klet Uj' Tomaž št. 361. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/30-vinska-klet-uj-tomaz-st-361.