Glušenka

Glušenka je udornica nad aktivnim vodnim rovom v višini piezometra.

Description

Udornica Glušenka se odpira na Nerajskem polju, le kakih 250 m od naselja Mali Nerajec. Opaziti jo je mogoče že s ceste, saj jo izdaja markantna lipa, ki si je v njej našla zavetje. Od daleč izgleda, kot bi rasla sredi polja. Glušenka po videzu spominja na vrtačo. Ima dokaj pravilno krožno obliko s premerom kakih 20 m, globoka pa je 8 m. Njene strme brežine so porasle s praprotjo in grmičevjem. V Beli krajini je še nekaj podobnih udornic, ki so nastale s porušitvijo stropa jamskih dvoran. Štiri večje so v zaledju izvirov Krupe. Glušenka se uvršča med manjše.

Nastala je nad aktivnim jamskim rovom in sega vse do nivoja kraške podzemne vode, tako da je tudi njeno dno zalito z vodo. Raven vodne gladine v njej se med letom skladno s spreminjajočose višino piezometra opazno spreminja. Domačini se spominjajo, da je v času zelo obilnih padavin voda Glušenko povsem zalila, se razlila po polju in odtekala proti strugi Lahinje.