By using cookies, we improve your user experience. By using our services, you agree to the use of cookies. OK Cookies that we use Privacy Policy

Otlica – nahajališče fosilov

Official label: Otlica - nahajališče fosilov 2
Nahajališče jurskih koral je na Otlici na Trnovskem gozdu.

Description

Grebenski apnenec pri Otlici ima značilnosti notranjega bariernega grebena (za obširnejšo razlago o njem glej objekt Selovec). Med 5 in 10 km širok greben je bil sestavljen iz masivnih koral in je potekal vzporedno z zunanjim bariernim grebenom.

Grebenski apnenci na Trnovskem gozdu so nastajali v oxfordiju in kimmeridgiju (spodnji in srednji del zgornje jure), to je v času med 157 in 151 milijonov let pred sedanjostjo. Na koncu kimmeridgija je obsežni barierni greben odmrl. Poleg Otlice lahko ostanke tega grebena najdemo v bližnjem Selovcu, na Logaški planoti, v Čušperku in Predolah na zahodnem robu Radenskega polja, v Lučah in Drobniču v Suhu krajini ter v zaselku Frata v Čepovanskem dolu.