88 lip v spomin na Maršala Tita

Uradna oznaka: Drevored - Naklo
Sinonimi: Lipov drevored
Enostranski lipov drevored je bil zasajen v spomin na nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza – Tita ob Cesti na Okroglo v Naklem.

Opis

V Naklem raste enostranski lipov drevored, zasajen v spomin na smrt maršala Tita. Zasadili so ga krajani Naklega, delavci podjetij Živila - Central Kranj, Cestnega podjetja Kranj in vojaki jeseni 1983.

Večina starejših krajanov še pozna zgodbo o lipovem drevoredu, mlajša generacija ne več. Čeprav so v imenu omenjene lipe, so drevesa v drevoredu lipovci, saj so bile sadike lipovcev cenejše, pa tudi na zalogi jih je bilo dovolj. Pobudniki akcije so bili tedanji tajnik Janko Troha, Ciril Jošt in Franc Križnar, lipe pa so izbrali kot sinonim slovenskega naroda (Mohorič 2007). Zasadili so 88 sadik, kolikor je bil star Tito, ko je umrl. Mohorič (2007) se spominja, da je Franc Križnar, ki je bil tedaj zaposlen v Kmetijski zadrugi, preskrbel malico, tako da so imeli ob sajenju tudi manjšo gostijo, denar za sajenje pa je prispevala krajevna skupnost. Spomladi, tik pred praznikom 22. aprila 1984, ko so dokončno uredili okolico in so drevored povezali s spominsko potjo, ki je vodila do partizanske jame na Okroglem, je bilo treba nekaj dreves zamenjati. V zvezi s saditvijo je Mohorič poudaril sledeče: »Lipe smo sadili ponosni, da krojimo zgodovino. Drevored je bilo lepo pogledati, bila je ena lepa spominska pot. Danes pa je vse zaraščeno.«

Leta 2007 je v 245 metrov dolgem drevoredu raslo le še 39 lip- Nekaj so jih uničili ob gradnji ceste in križišča, dve pa sta padli zaradi prometnih nesreč s smrtnim izidom. »Čeprav je bil sprejet trden sklep, da bodo lipe zamenjali, če se bodo sušile, posušenih oziroma poškodovanih dreves niso nikoli nadomestili z mladikamii. V tistem času se je politika pač prehitro menjala,« je še dodal Mohorič.

Na severni strani drevoreda stoji približno meter visok kamen, na katerem je bila včasih tabla z napisom »88 lip v spomin na maršala Tita«.

• Mohorič J. (ustni vir) 2007: 88 lip v spomin maršala Tita. Naklo.
  • Šmid Hribar M. 2008: Drevo kot dvopomenska dediščina. magistrska naloga. Ljubljana. [COBISS-ID 2319014]

Avtor zapisa

Mateja Šmid Hribar (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti), Damijan Janežič

Predlog citata

Šmid Hribar, M.; Janežič, D. 2011: 88 lip v spomin na Maršala Tita. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/458-88-lip-v-spomin-na-marsala-tita.