Fužina Germovka

Official label: Tržič – Fužina Germovka
Germovka spada med najstarejše ohranjene stavbe v Tržiču. V stavbi so izdelovali kose in druge izdelke iz jekla.

Description

Germovka stoji v jugozahodnem delu Tržiča, ob vodnih rakah Mošenika. Do nje vodi ozka ulica, ki povezuje Glavni trg in zdravstveni dom. Stavba Germovke je pritlična, zidana iz kamna, v notranjosti sta dva prostora. V večjem sta deloma ohranjen meh in padalno kladivo, kjer so kovali kose, srpe in orodje, v drugem pa je bila brusilnica. Na rakah, kjer teče voda iz Mošenika, so bila vodna kolesa. Ta so prek prenosov vrtela kamne v brusilnici ter poganjala meh in norca.

Fužinarstvo in kovaštvo imata med vsemi obrtmi v Tržiču najdaljšo tradicijo. Žeblje so v Tržiču izdelovali že v začetku 14. stoletja, pozneje so izdelovali bakreno posodo, kotle in ponve, tudi orožje. Bolj kot to pa je bilo v Tržiču razširjeno izdelovanje kos, srpov, sekir, lopat, vil in drugega orodja. Lopate, motike, sekire ipd. so izdelovali v černjavah, kose in srpe v kosarnicah. Ena od dveh najstarejših kosarn, izvirajočih iz 17. stoletja, je Germovka, zgrajena ob rakah, umetni strugi, po kateri teče voda iz Mošenika. Voda je gnala kolesa, ki so prek prenosov vrtela kamne v brusilnici, nameščeni v manjšem prostoru. Omogočala je delovanje meha, s katerim so razpihovali ogenj, in norca – velikega padalnega kladiva v večjem prostoru, s katerim so kovali.

Prvotna stavba je bila zgrajena v 17. stoletju, leta 1811 pa je v požaru, ki je opustošil precejšen del Tržiča, pogorela. Stavbo so na starih temeljih zgradili na novo. V njej so sprva izdelovali kose in srpe, pozneje tudi černjavo, kakor so skupaj imenovali lopate, motike, sekire in podobno orodje. Kosarna je delovala do leta 1948.

Fužina Germovka je prenehala z obratovanjem zaradi nerentabilnosti, zastarelosti in sodobnejše industrijske proizvodnje v tržiški tovarni kos in srpov. Do danes je ohranjeno nekdanje kurišče z dvema ješama, kjer so kurili in podpihovali oglje. Ena od ješ je ohranjena v celoti, druga le deloma. Nad ješama je ohranjena napa. V stavbi so ostala lesena tnala za nakovala (ampose), lepo je ohranjena brusilnica. Tam je gred, ki je direktno povezana z zunanjostjo, kjer je bilo leseno vodno kolo. V notranjosti je transmisija, brusilni kamen in žleb za omakanje brusilnega kamna. Sredi 20. stoletja sta bila ob prvi revitalizaciji objekta dodana dva meha in večje padalno kladivo – slednjega so prenesli iz tržiške tovarne kos in srpov. Prinesenih je bilo nekaj elementov transmisije. V 70-letih 20. stoletja je bila deloma prenovljena stavba; zamenjani so bili strešniki, dimnik je bil pozidan. Leta 2013 je bilo k stavbi pripeljano vzmetno kladivo (federhamer).

Danes je stavba v upravljanju Tržiškega muzeja, ki namerava v njej predstaviti tržiško kovaško dediščino. Trenutno je prostor namenjen občasnim razstavam in predstavitvi zgodovinskih primerkov lokalne arhitekture. Matej Andraž Vogrinčič je v njej leta 2014 postavil odmevno umetniško instalacijo na temo kovaško-obutvene dediščine.