Cerkev sv. Roka v Predenci

Official label: Predenca – Cerkev sv. Roka
Synonyms: Sv. Rok pri Šmarju pri Jelšah
Baročna podružnična romarska cerkev, v notranjosti bogato okrašena s štukom in slikarijami v rokokojskem slogu.

Description

Baročna romarska podružnična cerkev stoji na hribu, visoko nad naseljem Šmarje pri Jelšah na Štajerskem. Preprosta cerkvena stavba iz druge polovice 17. stoletja, pravokotna ladja z nižjim in ožjim prezbiterijem, je bila v notranjosti okoli leta 1738 opremljena z bogatim štukaturnim in slikarskim okrasom. Štuk rokokojsko lahkotnih in igrivih školjkastih, mrežastih in rastlinskih oblik prepleta prostor, ustvarja oltarje in uokvirja nekoliko kasnejše rokokojsko dekorativne slike Antona Lerchingerja iz Rogatca z Marijansko tematiko in upodobitvami legende sv. Roka. V istem obdobju so po pobočju hriba, v cikcakasti poti do cerkve, speljali tudi križev pot z vrsto malih kapel, ki so prav tako bogato kiparsko in slikarsko okrašene.