S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Zemljevid poknežene grofije Goriške in Gradiške vključno z glavarstvom Tolmin št. 144

Uradna oznaka: Die gefürsteten Grafschaften Görz und Gradisca mit der Hauptmannschaft Tulmino Nro. 144
Avtor: Franz Johann Joseph von Reilly, jedkar Ignaz Albrecht
Zemljevid poknežene grofije Goriške in Gradiške, vključno z glavarstvom Tolmin, je izšel okrog leta 1791

Opis

Zemljevid Die gefürsteten Grafschaften Görz und Gradisca mit der Hauptmannschaft Tulmino Nro. 144 je vzet iz atlasa Schauplatz der fünf Theile der Welt nach und zu Anton Friedrich Büschings grosse Erdbeschreibung indrey Theilen, ki je izšel na Dunaju med letoma 1789 in 1806 (1809). Zemljevid natančno prikazuje pokneženo grofijo Goriško in Gradiško, vključno z glavarstvom Tolmin. Franz Johann Joseph von Reilly (1766–1820) je bil plodovit avstrijski kartograf, ki je izdeloval za tisti čas izjemno natančne zemljevide. V kratkem obdobju jih je izdal več kot tisoč. Relief na obravnavanem zemljevidu je nakazan s hribčki. Mreža naselij je gosta.

Avtor zapisa

Urška Šavc (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Zemljevid poknežene grofije Goriške in Gradiške vključno z glavarstvom Tolmin št. 144. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/255-zemljevid-poknezene-grofije-goriske-in-gradiske-vkljucno-z-glavarstvom-tolmin-st-144.