Logarjeva lipa

Uradna oznaka: Logarjeva lipa
Logarjeva lipa raste na začetku ledeniške Logarske doline.

Opis

Na travniku ob glavni cesti v Logarsko dolino raste Logarjeva lipa (Tilia platyphyllos). Ta del doline se je včasih imenoval Log, domačini ga tako imenujejo še danes. Ledinsko ime je dalo ime tudi prvi tamkajšnji domačiji Logar, le-ta pa lipi, ki je leta 2001 v obsegu merila 515 centimetrov, v višino pa 23,5 metra (Presečnik). Lipa z več vrhovi je vitalna, njena krošnja pa gosta in košata. Rastišče je ograjeno.

Slikovita in široko razrasla lipa je bila kot simbol pogleda na Logarsko dolino večkrat ovekovečena na razglednicah, v številnih brošurah, pa tudi v televizijskih in časopisnih reklamnih sporočilih. Pod njo so klopi, na katerih posedi marsikateri obiskovalec Logarske doline.

V osnutku Uredbe o Regijskem parku Kamniško-Savinjske Alpe je predlagano, da se Logarjevo lipo zavaruje kot naravni spomenik.

Strokovne reference in viri

• Presečnik, B. 2001: Seznam naravne dediščine v nazarskem GGO s poudarkom na drevesnih naravnih vrednotah. Pripravniška naloga. Nazarje.

Avtor zapisa

Mateja Šmid Hribar (Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Šmid Hribar, M. 2010: Logarjeva lipa. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/264-logarjeva-lipa.