Palača Trevisini v Piranu

Uradna oznaka: Piran - Palača Kidričevo nabrežje 2
Sinonimi: Palača Barbojo Fonda Trevisini
Mogočna neoklasicistična palača Barbojo Trevisini na Kidričevem nabrežju v Piranu je bila zgrajena leta 1826.

Opis

Trevisinijeva, s celim imenom Barbojo Fonda Trevisinijeva, palača stoji na nasutju ob zunanjem piranskem pristanišču. S svojo arhitekturno podobo in mogočnostjo na izstopajoči lokaciji priča o bogatem življenju prebivalcev Pirana, ki so odigrali pomembno vlogo v zgodovini mesta.

Glavnino sredstev za gradnjo palače je prispeval visoki mestni solni uradnik Giuseppe Barbojo, lastnik številnih solnih polj, predsednik Solnega sveta Dvajsetih in nekaj časa tudi piranski župan. Palača, ki je bila zasnovana in zgrajena v letih 1824 in 1826, je ime dobila po njenih zadnjih večinskih lastnikih, članih družine Trevisini. Notranjost stavbe je bila prvotno okrašena v modnem slogu neoklasicističnih poslikav. Zunanjost stavbe je ostala od začetkov nespremenjena, notranjost pa je bila bila v drugi polovici 19. stoletja preoblikovana v večstanovanjsko hišo različnih lastnikov, ki so vsako etažo posebej predelali in poslikali. S konstrukcijsko prenovo stavbe leta 2002 je palača ponovno pridobila izvirno dekoracijo glavnih prostorov.

V zidovih se v glavnem pojavljata dva tipa zidov: zidovje iz klesanega kamna in mešano zidovje, sezidano iz opeke in kamna. Tanjši notranji nosilni zidovi so opečni. Večina kamnitih zidov je bila med prenovo injektirana, prvotni leseni stropovi, ki so bili zgrajeni brez gramoznega nasutja za protipožarno zaščito, pa so bili nadomeščeni z armiranobetonskimi ploščami. Za boljšo potresno odpornost so bile vgrajene tudi vodoravne potresne vezi, ki so skrite v nosilnem zidovju.

• Hoyer, S. A. 2002: Obnovljena Trevisinijeva palača v Piranu. Piran. [COBISS-ID 226548]
  • Weiss, P. 2002: 1. Poročilo ZAG št.: P 1055/01-650-1, z dne 28. 10. 2002, o pregledu in preiskavah nosilne konstrukcije ter analizi nosilnosti in potresne odpornosti objekta »Palača Trevisini« na Kidričevem nabrežju v Piranu. Elaborat. Ljubljana.

Polona Weiss (Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Predlog citata

Weiss, P. 2010: Palača Trevisini v Piranu. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/289-palaca-trevisini-v-piranu.