Cerovec pod Bočem – nahajališče andezita

Uradna oznaka: Cerovec pod Bočem – nahajališče andezita
Opuščen kamnolom andezita v Cerovcu pod Bočem je primer magmatske kamnine, ki po sestavi pripada dioritski skupini.

Opis

Nahajališče andezita leži približno 3 km severovzhodno od Rogaške Slatine, v Zagaju, vzhodno od Cerovca, na nadmorski višini 363 m.

Kamnina je sivo zelene do olivno zelene barve s porfirsko strukturo, za katero je značilno, da večja mineralna zrna, ki jih imenujemo vtrošniki, plavajo v drobnokristalni ali steklasti osnovi. Po sestavi je osnova iz plagioklazov, klorita in vulkanskega stekla, medtem ko so vtrošniki minerali iz skupine oligoklaz-andezin, avgit, hipersten, biotit in rogovača. Andezitna predornina je močno spremenjena, saj kislo osnovo iz vulkanskega stekla nadomeščajo filosilikati, predvsem so to klorit, illit in glineni minerali vrste klorit/montmorillonit in illit/montmorillonit ter mikrokristalni kremen. Večina plagioklazov je spremenjena v drobnozrnat albit in kalcit.

Strokovne reference in viri

• Aničić, B., Ogorelec, B., Kralj, P., Mišič, M. 2002: Litološke značilnosti terciarnih plasti na Kozjanskem. Geologija 45-1, 213-246. Ljubljana. [COBISS-ID 5636866]

Predlog citata

Čretnik, J.; Golež, M. 2010: Cerovec pod Bočem – nahajališče andezita. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/290-cerovec-pod-bocem-nahajalisce-andezita.