Kapnik v udorni vrtači

Uradna oznaka: Divača - kapnik v Lipjih jamah
Sinonimi: Kapnik v Lipjih jamah
Stalagmit v vrtači pri Škocjanskih jamah je del brezstrope jame v zaledju Škocjanskih jam.

Opis

Med Divačo in Škocjanskimi jamami, podrobneje med Škalami in Druškovcem, je manjša vrtača, sredi katere stoji 2,5 visok in okrog 2 m širok kapnik. Odkrili so ga domačini, ki so v udorni vrtači kopali kremenčev pesek. Tega so uporabljali pri varjenju in mu zato rekli vrnik. Pred 2. svetovno vojno so ta pesek prodajali v Trst, kjer so ga uporabljali kot livarski pesek za kalupe. V vrtači je bilo po oceni odkopanih več sto m3 kremenčevega peska.

6 do 7 m globoka udorna vrtača ima premer okrog 25 m. Nastala je tako, da se je zaradi raztapljanja apnenca površje znižalo. Ko se je strop nekdanje jame razkrojil, se je jama odprla proti površju (brezstropa jama). Na njenih robovih so sledovi sige, ki skupaj s kapnikom in flišnimi sedimenti dokazujejo, da gre za ostanek vodoravnega kapniškega rova, ki mu je v geološki zgodovini denudacija odstranila strop. Brezstropi (denudirani) jami, ki jo je raziskal dr. Andrej Mihevc, lahko od kapnika sledimo proti vzhodu vse do 1800 m oddaljenega dola Lisičina.

Na kapniku, ki je zelo verjetno vrh velikega stalagmita, so lepo vidna sigasta rebra, njegov vrh pa je poraščen z mahom. Zaradi zmrzovanja siga na površju ponavadi hitro propade, stalagmit pri Divači pa je na srečo prekristaliziran in zato izredno trden, tako da praktično ne razpada več.

Strokovne reference in viri

• Debevc, A., Klemen, Z., Kranjc, A., Mihevc, A., Peric, B., Slapnik, R., Turk, P., Zorman, T. 2002: Park Škocjanske jame. Škocjan. [COBISS-ID 120542720]
  • Simić, M. 2000: Evidenca naravnih vrednot v Parku Škocjanske jame in njegovi neposredni okolici - Strokovne osnove za Program varstva in razvoja Regijskega parka. elaborat. Ljubljana.
  • Zorman, T., Mihevc, A., Knez, M., Kranjc, A. 2003: Vodnik po učni poti Škocjan. Škocjan. [COBISS-ID 124115200]

Avtor zapisa

Borut Peric (Regijski park Škocjanske jame), Matjaž Hribar (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Peric, B.; Hribar, M. 2010: Kapnik v udorni vrtači. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/373-kapnik-v-udorni-vrtaci.