S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Staroslovansko grobišče pod cerkvijo sv. Jurija na Legnu pri Slovenj Gradcu

Tlak romanske cerkve sv. Jurija prekriva dobro tisočletje zgodovine.

Opis

Leta 1993 so se odločili za menjavo tlaka v cerkvi sv. Jurija na Legnu. Po odstranitvi starega tlaka so naleteli na nejasne ruševinske ostanke, kar je vzpodbudilo arheološke raziskave, ki so dale presenetljive rezultate. Odkrili so pet starejših cerkvenih faz in za nameček še staroslovansko skeletno grobišče.

Prva gradbena faza je predromanska, s konca 9. stoletja. Cerkev je takrat imela vpisano apsido in narteks. Je edina, v celotnem tlorisu, ohranjena zgodnjesrednjeveška sakralna stavba na Slovenskem. Sočasno je staroslovansko grobišče. Po propadu, verjetno v požaru, so cerkev v prvi polovici 12. st. razširili in ji na vzhodni strani dodali polkrožno apsido. Okoli leta 1300 je na mestu apside zrasel zvonik pravokotnega tlorisa. V baroku so cerkev razširili, ji dodali lopo s tlakom iz rečnih oblic, takrat je dobila tudi sedanja okna. Na začetku 19. st. so na severni strani zvonika prizidali še zakristijo.

Zgodnjeslovansko grobišče se je širilo okoli cerkve prve faze. Odkritih je bilo 26 skeletnih grobov. Pokojniki so ležali na hrbtih, z glavami na zahodu. Po predmetih, najdenih v grobovih, sodi grobišče v mlajšo staroslovansko skupino oz. v ketlaški kulturni krog.

Poleg staroslovanskih grobov so v cerkvi odkrili še 13 grobov plemiške družine z bližnjega gradu Gallenhofen, ki so delno uničili severno steno najstarejše cerkve.

Po končanih raziskavah je cerkev dobila steklen tlak, skozi katerega ima obiskovalec pogled na prezentirane arheološke ostaline.

Strokovne reference in viri

  • Djura Jelenko, S. 1999: Stalna razstava Arheologija koroške krajine. Colatio - 90 let. Slovenj Gradec. [COBISS-ID 43713281]
  • Strmčnik Gulič, M. 1994: Legen. Sveti Jurij zakladnica podatkov. Slovenj Gradec. [COBISS-ID 36258561]

Avtor zapisa

Primož Pavlin (Inštitut za arheologijo, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Pavlin, P. 2010: Staroslovansko grobišče pod cerkvijo sv. Jurija na Legnu pri Slovenj Gradcu. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/410-staroslovansko-grobisce-pod-cerkvijo-sv-jurija-na-legnu-pri-slovenj-gradcu.