Uršulinska cerkev v Ljubljani

Uradna oznaka: Ljubljana – Cerkev sv. Trojice
Avtor: Carlo Martinuzzi
Visokobaročna samostanska cerkev ima palladijansko strogo notranjščino in borrominijevsko plastično pročelje.

Opis

Visokobaročna samostanska cerkev stoji v sklopu uršulinskega samostana, ob Slovenski cesti in na zgornjem, zahodnem robu Kongresnega trga v Ljubljani.

Ta najpomembnejši spomenik ljubljanskega baroka je po naročilu Jakoba pl. Schellenburga v letih 1718-1726 postavil kranjski deželni arhitekt furlanskega rodu Carlo Martinuzzi. V nasprotju z zgodnejšim strogo funkcionalnim in nerazčlenjenim pročeljem samostanskega poslopja je cerkvena fasada izjemno plastično oblikovana. Pročelje, ki je nekoliko umaknjeno od stavbne črte ter obdano z malima konkavnima arkadnima kriloma, členijo kolosalni tričetrtinski stebri, med katerimi je stena z okni različno poglobljena. Stena zaključuje čelo po vzoru rimskega arhitekta Borrominija. Sestavljeno je iz trikotnika in dveh ločnih segmentov, s tremi »gotskimi« šilastoločnimi nišami, ki morda namigujejo na motiv Svete Trojice.

Notranjost cerkve, banjasto obokana dvorana s kapelami in kvadratnim prezbiterijem s kupolo, se zgleduje po Palladijevih beneških cerkvah. Prostor je svetel in prostran, neposlikan, vendar bogato arhitekturno členjen: med kolosalnimi pilastri in polstebri so kapele s palladijevskim motivom.

Veliki oltar sv. Trojice je v letih 1729-1744 izdelal v Ljubljani delujoči beneški kipar Francesco Robba.

Strokovne reference in viri

• Resman, B. 2002: Uršulinski samostan in cerkev v Ljubljani. Tristo let ljubljanskih uršulink (ur. Marija Jasna Kogoj), 41–54. Ljubljana. [COBISS-ID 19849773]
  • Sapač, I. (ur.) 2007: Arhitektura 18. stoletja na Slovenskem: obdobje zrelega baroka. Ljubljana. [COBISS-ID 232275456]
  • Šumi, N. 1961: Ljubljanska baročna arhitektura. Ljubljana. [COBISS-ID 17752321]

Rebeka Vidrih (Oddelek za umetnostno zgodovino, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Predlog citata

Vidrih, R. 2010: Uršulinska cerkev v Ljubljani. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/440-ursulinska-cerkev-v-ljubljani.