S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Politika zasebnosti

Otlica – nahajališče fosilov

Uradna oznaka: Otlica - nahajališče fosilov 2
Nahajališče jurskih koral je na Otlici na Trnovskem gozdu.

Opis

Grebenski apnenec pri Otlici ima značilnosti notranjega bariernega grebena (za obširnejšo razlago o njem glej objekt Selovec). Med 5 in 10 km širok greben je bil sestavljen iz masivnih koral in je potekal vzporedno z zunanjim bariernim grebenom.

Grebenski apnenci na Trnovskem gozdu so nastajali v oxfordiju in kimmeridgiju (spodnji in srednji del zgornje jure), to je v času med 157 in 151 milijonov let pred sedanjostjo. Na koncu kimmeridgija je obsežni barierni greben odmrl. Poleg Otlice lahko ostanke tega grebena najdemo v bližnjem Selovcu, na Logaški planoti, v Čušperku in Predolah na zahodnem robu Radenskega polja, v Lučah in Drobniču v Suhu krajini ter v zaselku Frata v Čepovanskem dolu.

Strokovne reference in viri

• Turnšek, D. 1997: Mesozoic corals of Slovenia. Ljubljana. [COBISS-ID 71127040]
  • Turnšek, D. 1972: Zgornjejurske korale iz južne Slovenije. Razpr. - Slov. akad. znan. umet., Razr. prirodosl. med. vede, Odd. prirodosl. vede 15, 145–265. Ljubljana. [COBISS-ID 7383597]
  • Turnšek, D., Buser, S., Ogorelec, B. 1981: Un Upper Jurassic reef complex from Slovenia, Yugoslavia. European fossil reef models, V: TOOMEY, Donald Francis (ur.). SEPM Special Publication 30, 361–369. Tulsa. [COBISS-ID 556117]

Avtor zapisa

Dragica Turnšek (Paleontološki inštitut Ivana Rakovca, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Turnšek, D. 2010: Otlica – nahajališče fosilov. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/447-otlica-nahajalisce-fosilov.

Komentarji

374a9fd3d1f5060d38394cf76fbf68a2?s=32&r=pg&d=mm
18. marec 2020, 02:18

Looking for fresh buyers? Receive thousands of keyword targeted visitors directly to your site. Boost revenues super fast. Start seeing results in as little as 48 hours. For more info Visit: http://bit.ly/trafficmasters2020

Komentiraj