Otlica – nahajališče fosilov

Uradna oznaka: Otlica - nahajališče fosilov 2
Nahajališče jurskih koral je na Otlici na Trnovskem gozdu.

Opis

Grebenski apnenec pri Otlici ima značilnosti notranjega bariernega grebena (za obširnejšo razlago o njem glej objekt Selovec). Med 5 in 10 km širok greben je bil sestavljen iz masivnih koral in je potekal vzporedno z zunanjim bariernim grebenom.

Grebenski apnenci na Trnovskem gozdu so nastajali v oxfordiju in kimmeridgiju (spodnji in srednji del zgornje jure), to je v času med 157 in 151 milijonov let pred sedanjostjo. Na koncu kimmeridgija je obsežni barierni greben odmrl. Poleg Otlice lahko ostanke tega grebena najdemo v bližnjem Selovcu, na Logaški planoti, v Čušperku in Predolah na zahodnem robu Radenskega polja, v Lučah in Drobniču v Suhu krajini ter v zaselku Frata v Čepovanskem dolu.

• Turnšek, D. 1997: Mesozoic corals of Slovenia. Ljubljana. [COBISS-ID 71127040]
  • Turnšek, D. 1972: Zgornjejurske korale iz južne Slovenije. Razpr. - Slov. akad. znan. umet., Razr. prirodosl. med. vede, Odd. prirodosl. vede 15, 145–265. Ljubljana. [COBISS-ID 7383597]
  • Turnšek, D., Buser, S., Ogorelec, B. 1981: Un Upper Jurassic reef complex from Slovenia, Yugoslavia. European fossil reef models, V: TOOMEY, Donald Francis (ur.). SEPM Special Publication 30, 361–369. Tulsa. [COBISS-ID 556117]

Avtor zapisa

Dragica Turnšek (Paleontološki inštitut Ivana Rakovca, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Turnšek, D. 2010: Otlica – nahajališče fosilov. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/447-otlica-nahajalisce-fosilov.