Zdravljica iz faksimilirane izdaje tiskarskega rokopisa Poezij doktorja Franceta Prešerna

Prešeren Zdravljice v Poezijah ni objavil zaradi pretirane cenzure

Opis

V Narodni in univerzitetni knjižnici hranimo prvi cenzurni rokopis Poezij doktorja Franceta Prešerna iz leta 1846, ki ga je pesnik po opravljeni korekturi oddal v Blaznikovo tiskarno. Rokopis Zdravljice je v celoti prečrtan s črnilom. Prešeren je prvič v celoti objavil Zdravljico v Novicah leta 1848, ko so nastopili novi časi brez cenzure.

Strokovne reference in viri

• Prešeren, F. (uredil in opombe napisal Janko Kos) 1996: Zbrano delo. Ljubljana. [COBISS-ID 41123329]

Predlog citata

Šavc, U. 2010: Zdravljica iz faksimilirane izdaje tiskarskega rokopisa Poezij doktorja Franceta Prešerna. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/64-zdravljica-iz-faksimilirane-izdaje-tiskarskega-rokopisa-poezij-doktorja-franceta-preserna.