Bistrške škuorke

Dekliška pevska skupina Bistrške škuorke je kvartet, ki z ohranjanjem pesemskega izročila širše okolice prenaša tradicijo nezborovskega petja iz roda v rod po ustnem izročilu.

1

Opis

Pevsko skupino Bistrške škuorke sestavljajo štiri dekleta: Mojca Klanšček, Tanja Jenko, Kristina Boštjančič in Jride Mršnik Poljšak. Po poklicu so: športnica, profesorica, ekonomistka in pravnica. Leta 1994 so ustanovile pevsko skupino, kasneje pa kulturno društvo za raziskovanje, zbiranje, ohranjanje in zlasti prepevanje ljudskih pesmi. Ime Bistrške škuorke je nastalo iz stare šege, povezane s "škorci". To so odrezki hloda, ki nimajo velike vrednosti, bistvenega pomena pa so bili pri stari pustni šegi, ko so fantje več "škorcev", povezanih v verigo, vlekli po vasi in se ustavljali ob hišah, kjer so prebivala samska dekleta, ter jim v zameno za fanta ali samo za srečo, da bi ga prej dobile, dali "škorc".

Pevski program nastaja tako, da članice skupine obiskujejo starejše ljudi in se pri njih naučijo pesmi in načinov petja. Program zajema širok spekter pesmi iz občine Ilirska Bistrica in širše okolice. V njihovem repertoarju je 23 pesmi. Bistrške škuorke pojejo triglasno. Ne pojejo po notah in ohranjajo staro nezborovsko petje. Poseben del njihove celostne podobe so tudi "pražnje " in "delovne" noše, ki so jih nosile ženske na začetku dvajsetega stoletja na Bistriškem.

Skupina je v kraju dobro sprejeta in cenjena. V prihodnosti načrtujejo širjenje društva, zlasti z mlajšimi člani. Veliko nastopajo po vsej Sloveniji in po svetu. S tem širijo zanimanje za pevsko dediščino in častno zastopajo svoj kraj, občino in državo. Bile so že pri zamejskih Slovencih v Italiji in pri Slovencih na Bazovici pri Reki. Na povabilo slovenskih izseljencev so že večkrat gostovale v tujini, in sicer v Nemčiji, na Češkem, Norveškem in v Franciji.

Vsako leto se udeležijo občinske revije in revije Primorska poje in bile večkrat nagrajene. Leta 2004 so prejele bronasto plaketo občine Ilirska Bistrica, za desetletno delovanje na etnokulturnem področju, leta 2007 pa srebrno plaketo občine Ilirska Bistrica za posebne dosežke. Leta 2004 so sodelovale pri snemanju oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi na Radiu Slovenija, ki je bila namenjena počastitvi vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Leta 2008 so kot edine predstavnice Slovenije nastopile na Mednarodnem tekmovanju malih vokalnih skupin v Veliki Gorici na Hrvaškem, kjer so zmagale ter poleg častnega priznanja za prvo mesto prejele še nagrado za najboljšo solistično izvedbo.

Decembra 2004 so ob 10. obletnici delovanja izdale zgoščenko in kaseto z 18 ljudskimi pesmimi z Bistriškega. Prejele so tudi bronasto Maroltovo značko Javnega sklada Republike Slovenije za več kot petletno delovanje na pevskem področju. Ob dvanajsti obletnici delovanja, leta 2006, so prejele srebrno Maroltovo značko Javnega sklada Republike Slovenije za več kot desetletno ustvarjanje v ljubiteljski folklorni dejavnosti.

Podatki in opisi Bistrške škuorke, Naško Križnar, vrednotenje Urša Šivic.

Predlog citata

in opisi Bistrške škuorke, P.; Križnar, N.; Urša Šivic., v. 2010: Bistrške škuorke. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/103-bistrske-skuorke.