Priprava prleške gibanice

Uradna oznaka: Priprava prleške gibanice
Gibanica je značilna praznična pogača v severovzhodni Sloveniji, ki so jo pripravljali predvsem ob praznikih in večjih delih na kmetijah. Prleška je napravljena iz štirih do šestih plasti vlečenega testa s skutinim nadevom.

Opis

Gibanica je značilna pogača severovzhodne Slovenije, predvsem v Prekmurju, Halozah, Slovenskih goricah in Prlekiji. Osnovne sestavine prleške gibanice so plasti vlečenega testa s skutinim nadevom. Plast na tanko vlečenega testa se imenuje guba, güba, in od tod je gibanica dobila ime.

Postopek priprave prleške gibanice: iz 50 dkg moke (več ostre kot mehke), 1 jajca, 2 žlic olja, 1 žlice kisa, soli in mlačne vode zamesimo gladko vlečeno testo, ga dobro pregnetemo, premažemo z oljem in ga pustimo počivat dobro uro. V tem času pripravimo nadev iz 1 kg skute, 6 dl kisle smetane, 1 jajca, malo soli in sladkorja po okusu. Posebej razžvrkljamo jajce in mu dodamo 3 dl kisle smetane. Spočito testo razvlečemo na pomokani deski ali prtu. Vzamemo okrogel lončen pekač in ga namastimo ter nanj položimo razvaljano testo. Testo, viseče čez pekač, razrežemo na vogle, tj. gube oziroma plasti, ki jih bomo pokrivali (gubali) čez nadev. Prvo plast testa položimo v pekač, ga premažemo z žlico stopljenega masla in z nadevom, pripravljenim iz skute, smetane in jajca, po vrhu še pokapljamo kislo smetano z razžvrkljanim jajcem. Nato ga pokrijemo z naslednjo prepognjeno plastjo testa, na katero porazdelimo nadev, enako kakor po prvi plasti. Postopek ponavljamo do zadnje plasti testa. Ko jo položimo na nadev, jo prelijemo s kislo smetano, v katero smo zmešali jajce, in polijemo z raztopljenim maslom. Gibanico pečemo v krušni peči ali pečici pri 200 stopinjah okrog pol ure. Še toplo zrežemo na kose.

Prleške gibanice so bile v preteklosti boljše praznične jedi. V sodobnosti jih gospodinje pripravljajo ob posebnih priložnostih, na primer trgatvah in praznovanjih, priprava je razširjena tudi na turističnih kmetijah, kjer jih postrežejo kot sladice ob koncu jedilnih obrokov, ali v gostinskih lokalih, kjer strežejo značilne prleške jedi.

Večino znanja o pripravi, uporabi in postrežbi gibanice se v podeželskih gospodinjstvih od starejših gospodinj prenaša na mlajše. Za ohranjanje te kulinarične dediščine skrbijo aktivi kmečkih žena v Prlekiji, ki na svojih predavanjih in delavnicah poučujejo tudi pripravo gibanice. Za prenašanje in ohranjanje znanja skrbijo tudi nekateri zbiralci in zapisovalci receptov za pripravo tradicionalnih prleških jedi, ki v svojih zbirkah receptov podajajo natančna navodila za peko gibanic. Nekatere mlajše gospodinje se priprave gibanic naučijo iz kuharskih knjig ali receptov, objavljenih na spletnih straneh.

Gibanica je dobro ohranjena kulinarična posebnost severovzhodne Slovenije, a je zaradi velike priljubljenosti podvržena tudi negativnim vplivom, ki spreminjajo njen tradicionalni recept, obliko in postrežbo. Tako dandanes v nadev dodajajo večje količine sladkorja, vanilijevega sladkorja in rozine, ki prvotno niso bile sestavina prleške gibanice, saj je bila to predvsem sitostna glavna jed. Tudi oblika gibanic se spreminja, danes namreč poleg tradicionalne okrogle oblike pečejo tudi oglate gibanice, ki jih ne režejo v značilne trikotne kose, ampak v kvadratne.

Mesto in vloga te kulinarične dediščine v sodobnosti sta pomembni, ker gre za najznačilnejšo pogačo severovzhodne Slovenije in sestavino tamkajšnje kulinarike. V prihodnje bosta njeno ohranjanje in prezentacija pomembni predvsem za nekatere gospodarske dejavnosti, na primer turizem, gostinstvo, obrt, pa tudi za šolstvo ter ohranjanje in širjenje znanja o lokalni kulinariki.

• Fras, M. 2007: Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni. Murska Sobota. [COBISS-ID 58822913]
  • Godina Golija, M. 2003: Gibanica, gübanca, krapci. Rodna gruda 50-10/11, 34. Ljubljana. [COBISS-ID 22912301]
  • Kuhar, B. 1998: Sto značilnih jedi slovenskih pokrajin. Ljubljana. [COBISS-ID 78556928]
  • Ložar, R. 1944: Narodopisje Slovencev 1. Ljubljana. [COBISS-ID 30986497]
  • Časar, B. 2000: Boug žegnjaj. Murska Sobota. [COBISS-ID 105997312]

Avtor zapisa

Maja Godina Golija (Inštitut za slovensko narodopisje, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)

Predlog citata

Godina Golija, M. 2010: Priprava prleške gibanice. DEDI - digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem, http://www.dedi.si/dediscina/434-priprava-prleske-gibanice.